Please use this identifier to cite or link to this item:
https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/14888
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Vieira, Marcia de Souza | |
dc.date.accessioned | 2023-12-22T03:07:30Z | - |
dc.date.available | 2023-12-22T03:07:30Z | - |
dc.date.issued | 2010-03-08 | |
dc.identifier.citation | VIEIRA, Marcia de Souza. Determinação da composição química e do valor nutritivo do bagaço de cevada em suínos. 2010. 30 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Instituto de Zootecnia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2010. | por |
dc.identifier.uri | https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/14888 | - |
dc.description.abstract | O presente trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a composição química, a energia digestível e a digestibilidade aparente dos nutrientes do bagaço de cevada. Para a análise da composição química foram avaliadas três partidas do BCV de mesma origem. As amostras foram submetidas à análise proximal para determinação da matéria seca (MS), energia bruta (EB), proteína bruta (PB), extrato etéreo (EE), matéria mineral (MM), fibra bruta (FB), fibra em detergente neutro (FDN), fibra em detergente ácido (FDA), macro e microminerais. As médias de 21,59; 5215,29 kcal/kg, 24,89; 10,82; 8,01; 15,99; 66,32; 24,24 e 56,28%, respectivamente, para MS, EB, PB, EE, MM, FB, FDN, FDA e carboidrato total encontradas nas três partidas tiveram valores semelhantes aqueles encontrados na literatura, caracterizando o BCV como um ingrediente de grande potencial para ser utilizado na alimentação de suínos. Para o ensaio de digestibilidade foram utilizados cinco suínos machos castrados com peso médio de 35,0 kg. Os tratamentos consistiram de uma ração controle, formulada para atender as exigências dos suínos na fase de crescimento e uma ração teste, onde o BCV substituiu, na base na matéria seca, 40% da ração controle. Os animais foram alojados em gaiolas de metabolismo por um período de 12 dias, sendo sete dias para adaptação às gaiolas e as dietas e cinco dias para coleta de fezes e urina. Foi utilizado óxido férrico como marcador fecal. Os animais foram pesados no início do experimento e antes de iniciar as coletas para se determinar o consumo de ração que seria ofertado nesta fase. Cada suíno recebeu uma quantidade diária de ração restrita por unidade de peso metabólico (kg0,75). As fezes foram coletadas diariamente no período da manhã e da tarde, identificadas, pesadas e congeladas em freezer. A urina foi coletada uma vez ao dia, identificada, pesada e armazenada em refrigerador. Ao fim do experimento foi feita análise proximal das dietas, BCV, fezes e urina para determinação da digestibilidade dos nutrientes e do balanço do nitrogênio e do fósforo. A energia digestível do BCV foi de 2983 kcal/kg. A substituição de 40% da ração controle por bagaço de cevada alterou o metabolismo de nitrogênio. Houve uma redução na excreção urinária dos animais que receberam o BCV, aumentando a eficiência na utilização do N deste tratamento. Contudo houve redução na retenção do N e na digestibilidade da MS, PB, EE, MM, FDN, FDA, N e P. Concluiu-se que a característica fibrosa do BCV pode ter interferido de forma negativa na digestibilidade dos nutrientes. | por |
dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior, CAPES, Brasil. | por |
dc.format | application/pdf | * |
dc.language | por | por |
dc.publisher | Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro | por |
dc.rights | Acesso Aberto | por |
dc.subject | Resíduos de cervejaria | por |
dc.subject | Composição química | por |
dc.subject | Digestibilidade | por |
dc.subject | Alternative feeds | eng |
dc.subject | Brewery residues | eng |
dc.subject | Nitrogen balance. Pigs | eng |
dc.title | Determinação da composição química e do valor nutritivo do bagaço de cevada em suínos | por |
dc.title.alternative | Determination of the chemical composition and nutritive value of barley bagasse in swine | eng |
dc.type | Dissertação | por |
dc.description.abstractOther | This study was carried out to evaluate the chemical composition, the gross energy and the apparent digestibility of the nutrients of the barley bagasse (BB). For the chemical composition, three samples of the BB originated from the same beer industry were evaluated. Each sample of BB was submitted to the proximal analyses to determinate the dry matter (DM), gross energy (GE), crude protein (CP), ether extract (EE), ash, crude fiber (CF), neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF), macro and micro minerals and the total carbohydrates (TCH) and macro and micro minerals levels. The average of 21,59; 5215,29 kcal/kg, 24,89; 10,82; 8,01; 15,99; 66,32; 24,24 e 56,28%, respectively, for the DM, GE, CP, FE, MM, CF, NDF, ADF, TCH, that were determinate had their values similar to that met in the literature, characterizing the BB as an ingredient of great potential for swine feeding. For the digestibility assay, it was used five barrows with 35,0 kg of bodyweight, housed individually in metabolic cages. The treatments consisted of one ration based on corn and soybean meal, formulated to growing pigs, and one ration test where the BB replace 40% of the control ration. The barrows were raised on metabolism cages during 12 days, with seven days for the adaptation to the cages and five days of feces and urine collection. It was used the iron oxide as fecal marker. The barrows were fed based on metabolic weight (kg0,75). It was used the method of total collect and the feces were collected twice daily at the morning and at afternoon, identified, weighted and kept in freezer. The urine was collected daily and kept in refrigerator. At the end of the experimental period it was made the analyzes of chemical composition of the rations, the feces and urine to determinate the digestibility of these nutrients and the balance of N and P. The DE of the BB was to 2983 kcal/kg. The replacement of 40% control ration to BB caused change in the nitrogen metabolism. Occurred reduction in the urinary excretion in the barrows fed with ration containing 40% of BB improving the utilization of N. Although, occurred reduction of retention of and in the digestibility of the DM, and the nutrients, CP, EE, MM, NDF, ADF, N and P. It concluded that the BB worsted the digestibility of the nutrients. | eng |
dc.contributor.advisor1 | Vieira, Antonio Assis | |
dc.contributor.advisor1ID | 329.269.286-53 | por |
dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/0307905746544873 | por |
dc.contributor.referee1 | Vale, Patrícia de Azevedo Castelo Branco do | |
dc.contributor.referee2 | Gomes, Augusto Vidal da Costa | |
dc.creator.ID | 086.726.557-45 | por |
dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/4300311689743856 | por |
dc.publisher.country | Brasil | por |
dc.publisher.department | Instituto de Zootecnia | por |
dc.publisher.initials | UFRRJ | por |
dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Zootecnia | por |
dc.relation.references | ABREU, M.B.; VIEIRA, A.A.; GOMES, M.P.; LIMA, T.S.; MATOS, E.S.; BEZERRA, E.S. Alimentação se suínos nas fases de crescimento e terminação com rações contendo níveis crescentes de bagaço de cevada. In: VI Congresso Internacional de Zootecnia, Brasília, DF, Anais... Zootec, Brasília, 2004. AGRICULTURAL RESEARCH COUNCIL ─ ARC. The nutrient requirements of pigs. London: CoConwealth Agricultural Bureaux, 1981. 307p. ALBIN, D.M.; SMIRICKY, M.R.; WUBBEN, J.E. et al. The effect of dietary level of soybean oil and palm oil on apparent ileal amino acid digestibility and postprandial flow patterns of chromic oxide and amino acids in pigs. Canadian Journal of Animal Science, p.495-503, 2001. BARRIER-GUILLOT, B.; CASADO, P.; MAUPETITE, P. et al. Wheat Phosphorus availability. In vivo study in broilers in pigs, relathionship with endogenous phytasic activity and phytic phosphorus content in wheat. Journal Science Food Agriculture, v.70, p.69-74, 1996. BELL, J. M.; KEITH, M. O. Factors affecting the digestibility by pigs of energy and protein in wheat, barley and sorghum diets supplemented with canola meal. Animal Feed Science and Technology, v.24, n.3-4, p.253-265, 1989. BELLAVER, C; FIALHO, E.T.; PROTAS, J.F.S.; GOMES, P.C. Radícula de malte na alimentação de suínos em crescimento e terminação. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.20, n.8, p.969-974, 1985. BRAZ, J.M. Bagaço de cevada na ração de suínos em fase de crescimento. Seropédica, RJ: UFRRJ, 2008. 47f. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal Rural do Rio de janeiro, RJ. CABRAL FILHO, S.L.S. Avaliação do resíduo de cervejaria em rações de ruminantes através de técnicas nucleares e correlatas. Piracicaba, SP: USP, 1999. 82f. Dissertação (Mestrado em Ciência) – Centro de Energia Nuclear na Agricultura da Universidade de São Paulo, SP. CARVALHO, A.D.A. Digestibilidade de rações e metabolismo em frangos de corte e suínos alimentados com soja integral processada. Santa Maria, RS: UFSM, 2006. 99f. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS. CASTELL, A.G.; BOWREN, H.E. Comparison of barley cultivars in diets for growing finishing pigs. Canadian Journal of Animal Science, v.60, n.1, p.159-167, 1980. CHESSON, A. Nutritional significance and nutritive value of plant polysaccharides. In: J. Wiseman and D.J.A. Cole (Ed.) Feedstuff Evaluation. p 179. Butterworths, London. 1990. CLOSE, W. H. Fibrous diets for pigs. Pig News and Information, v.15, p.65, 1994. CLARK, J.H.; MURPHY, M.R.; CROOKER, B.A. Supplying the protein need soft dairy cattle from by products feeds. Journal of Dairy Science, v.70, n.5, p.1092-1109, 1987. COSTA, A.D.; MATTOS, E.S.; LIMA, C.A.R.; VIEIRA, A.A.; MATTOS, M.A.; FERREIRA, R.A.D.; SARINHO, V.C.; RAMALHO, H.F. Composição e energia digestível do bagaço de malte em suínos machos nas fases de crescimento e terminação. In: Jornada de Iniciação Científica da UFRRJ, Seropédica-RJ, Anais..., Seropédica, 2006. COSTA, A.D.; VIEIRA, A.A.; LIMA, C.A.R.; SERRA, P.S.; UEDA, J.Y.F.; ESPER, F.; SOUZA, G.H.C. Desempenho de suínos em terminação alimentados com rações contendo bagaço de cevada. In: XI Congresso Internacional de Zootecnia, Águas de Lindóia-SP, Anais.... Zootec, Águas de Lindóia, 2009. COSTA, A.D.; VIEIRA, A.A.; LIMA, C.A.R.; VIEIRA, M.S.; MATOS, M.A.; OLIVEIRA, C.H.; MENDES, L.L. Desempenho de suínos em cresimento (26-70kg) alimentados com 26 rações contendo bagaço de cevada. In: XI Congresso Internacional de Zootecnia, Águas de Lindóia-SP, Anais.... Zootec, Águas de Lindóia, 2009a. CROMWELL, G.L.; HERKELMAN, K.L.; STAHLY, T.S.; Physical, chemical, and nutritional characteristics of distillers dried grains with soluble for chicks and pigs. Journal Animal Science, v.71, p.679-686, 1993. DE LANGE, C. F. M.; MOREL, P. C. H.; BIRKETT, S. H. Modeling chemical and physical body composition of the growing pig. Journal of Animal Science, v.81, n.14 (suppl. 2), p.159-165, 2003. DIERICK, N. A.; VERVAEKE, I. J.; DEMEYER, D. I.; DECUYPERE, J. A. Approach to the energetic importance of fibre digestion in pigs. I importance of fermentation in the overall energy supply. Animal Feed Science and Technology, Amsterdam, v.23, p.141-147, 1989. DUNKIN, A.C.; BLACK, J.L.; JAMES, K.J. Nitrogen balance in relation to energy intake in entire male pigs weighing 75 kg. British Journal of Nutrition, v.55, n.1, p.201-207, 1986. FARIAS, L.A.; LOPES, J.B.; FIGUEIREDO, A.V et al. Pseudofruto do cajueiro (Anacardium occidentale l.) para suínos em crescimento: metabolismo de nutrientes e desempenho. Ciência Animal Brasileira, v.9, n.1, p.100-109, 2008. FIALHO, E.T.; FERREIRA, A.S.; GOMES, P.C.; ALBINO, L.F. Valores de composição química e balanço energético e protéico de alguns alimentos determinados com suínos de diferentes pesos. Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia, v.11, n.2, p.558-577, 1982. FIALHO, E.T.; BARBOSA, H.P.; FERREIRA, A.S.; GOMES, P.C.; GIROTTO, A.F. Utilização da cevada em rações suplementadas com óleo de soja para suínos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.10, n.27, p.1467-1475, 1992. FUKUSHIMA, R. S.; HATFIELD, R. D. Comparison of the acetyl bromide spectrophotometric method with other analytical lignin methods for determining lignin concentration in forage samples. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.52, p.3713-3720, 2004. GALASSI, G.; CROVETTO, G.M.; RAPETTI, L. et al. Energy and nitrogen balance in heavy pigs fed different fiber sources. Livestock Production Science, v.85, p.253-262, 2004. GERON, L.J.V.; ZEOULA, L.M.; PRADO, I.N. et al. Composição química e caracterização das frações protéicas e dos carboidratos da silagem do resíduo úmido de cervejaria segundo o CNCPS. In: Reunião Anual da Sociedade Brasileira de Zootecnia. 42, 2005, Anais... Goiânia: SBZ, 2005. GERON, L.J.V. Caracterização química, digestibilidade, fermentação ruminal e produção de leite em vacas alimentadas com resíduo de cervejaria nas rações. Maringá: UEM, 2006, 98f. Tese (Doutorado) – Universidade Estadual de Maringá, Maringá, PR. GIROTTO, A.F.; SANTOS FILHO, J.I. Custo de produção de suínos. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2000. 36p. GOMES, M.P.; ABREU, M.B.; LIMA, E.T.; VIEIRA, A.A.; MATOS, E.S.; BEZERRA, E.S. Desempenho de suínos em crescimento alimentados com ração complementada com bagaço de cevada. In: VI Congresso Internacional de Zootecnia, Brasília, DF, Anais... Zootec, Brasília, 2004. GOMES, J. D. F.; FUKUSHIMA, R. S.; PUTRINO, S. M.; GROSSKLAUS, C.; LIMA, G. J. M. M. Efeitos do incremento da fibra em detergente neutro na ração de suínos sobre a morfologia dos órgãos digestivos e não digestivos. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science, v.43, n.2, p.202-209, 2006. 27 GOMES , J.D.F.; FUKUSHIMA, R.S.; GOMIDE, C.A.; SOBRAL, P.J.A.; LIMA, C.G.; PUTRINO , S.M. Efeitos do incremento de fibra dietética sobre digestibilidade, desempenho e características de carcaça: II. fêmeas suínas em pré-puberdade e puberdade. Ciências Agrárias, Londrina, v.28, n.4, p.727-738, 2007. GRAHAM, H.; AMAN, P. Nutritional aspects of dietary fibers. Animal Feeding Science and Technology, v.32, p.143. 1991. GUILLON, F.; CHAMP, M. Structural and physical properties of dietary fibers, and consequences of processing on human physiology. Food Research International, v.33, p.233-245, 2000. HEGER, J.; MENGESHA, S.; VODEHNAL, D. Effect of essential: total nitrogen ratio on protein utilization in the growing pigs. British Journal of Nutrition, Cambridge, v.80, p.537-544, 1998. HENNIG, U. et al. Effect of graded protein supply at high energy level on the fattening performance and the retention and utilization of feed energy, protein and amino acids by female fattening swine. 3. N retention and N and lysine metabolism determined by N balance and N analysis of the carcasses. Archieve Tierernahr, v.32, p.637-649, 1982. IMBEAH, M.; SAUER, W.C. The effect of dietary level of fat on amino acid digestibilities in soybean meal and canola meal and on rate of passage in growing pigs. Livestock Production Science, v.29, p.227, 1991. JONGBLOED, A. W.; KECE, P. A.; e, Z. Effect of supplementary microbial phytase in diets for pigs on digestibility of P and phytic acid in different sections of the alimentary tract. Journal Animal Science, v.69, p.385, 1991. JONGBLOED, R.; KROONSBERG, C.; KAPPERS, I.E. et al. Estimating the feeding value of solvent extracted sunflower oilmeal and high grade feed barley in vitro and in vivo. Lelystad: Instituut-voor-Veevoedingsonderzoek, 1992. 45p. KASS, M. L.; VAN SOEST, P. J.; POND, W. G. Utilization of dietary fiber from alfalfa by growing swine. I. Apparent digestibility of diet components in specific segments of the gastrointestinal tract. Journal of Animal Science, v.50, n.1, p.175-191, 1980. KERR, B.J.; EASTER, R.A. Effect of feeding reduced protein, amino acid-supplemented diets nitrogen and energy balance in grower pigs. Journal Animal Science, v.73, n.10, p.3000-3008, 1995. LENIS, P. N.; DIEPEN, H. T. M. van; BIKKER, P.; JONGBLOED, A. W.; MEULEN, J. V. D. Effects of the ratio between essential and nonessential amino acids in the diet on utilization of nitrogen and amino acids by growing pigs. Journal Animal Science, v.77, p.1777- 1787, 1999. LOW, A. G. Secretory response of the pig gut to non-starch polysaccharides. Animal Feeding Science and Technology, v.23, p.55, 1989. MAMLOF, K.; HAKANSSON, J. The effect of dietary fibre level on the diurnal pattern of urinary nitrogen excretion in swine. Swed. Journal Agriculture Research, v.14, p.53-57, 1984. MARCATO, S.M.; LIMA, G.J.M.M. Efeito da retirada de microminerais e fibra sobre a composição e quantidade das fezes e urinas excretadas pelos suínos em crescimento. Revista da Faculdade de Zootecnia Veterinária e Agronomia, v.13, n.1, p.149-162, 2006. MATTERSON, L.D.; POTTER, L.M.; STUTZ, N.W.; et al. The metabolizable energy of feed ingredients for chiken. Research Report., v.7, p.3-11, 1965. MAYER, T.E.; FUKE, G.; NÖRNBERG, J.L.; MINELLA, E. Caracterização nutricional de grãos integrais e descascados de cultivares de cevada. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.2, n.11, p.1635-1640, 2007. 28 McDONALD, P.; EDWARDS, R.A.; GREENALGH, J.F.D. Animal nutrition. 2. ed. New York: Wiley, 1976. 480p. MILLER, E.R.; ULREY, D.E.; LEWIS, A.J. Swine nutrition. Stoneham, MA: Butterworth-Heinemann, 1991. 673p. MITARU, B. N., BLAIR, R.; REICHERT, R. D.; ROE, W.E. Dark and yellow rapeseed hulls, soybean hulls and a purified fiber source: Their effects on dry matter, energy, protein and amino acid digestibilities in cannulated pigs. Journal Animal Science, v.59, p.1510, 1984. MROZ, Z.; JONGBLOED, A.W.; KECE, P.A. Apparent digestibility and retention of nutrients bound to phytate complexes as influenced by microbial phytase and feeding regimen in pigs. Journal Animal Science, v.72, p.126-132, 1994. NATIONAL RESEARCH COUNCIL - NRC. Nutrients requirement of swine. 10.ed. Washington, D.C.: National Academic Press, 189p, 1998. NOBLET, J.; SHI, X. S.; DUBOIS, S. Metabolic utilization of dietary energy and nutrients for maintenance energy requirements in sows: Basis for a net energy system. British Journal Nutrition, v.70, p.407-419, 1993. OTTO, E.R.; YOKORAMA, M.; KU, P.K. et al. Nitrogen balance and ileal amino acid digestibility in growing pigs fed diets reduced in protein concentration. Journal Animal Science, v.81, n.7, p.1743-1753, 2003. PEELER, H. T. Biological availability of nutrients in feeds: availability of major mineral ions. Journal Animal Science, v.35, n.3, p.695-712, 1972. PEKAS, J.C. Versatile swine laboratory apparatus for physiologic and metabolic studies. Journal Animal Science. v.27, n.5, p.1303-1306, 1968. PEZZATO, L. E.; MIRANDA, E. C.; BARROS, M. M., FURUYA, W. M, QUINTERO PINTO, L. G. Digestibilidade aparente da material seca e da proteína bruta e a energia digestível de alguns alimentos alternativos pela tilápia-do-Nilo (Oreochromis niloticus). Acta Scientiarum Animal Science, v.26, n.3, p.329-337, 2004. POZZA, P.C.; GOMES, P.C.; ROSTAGNO, H.S.; DONZELE, J.L.; SANTOS, M.S.S.; FERREIRA, R.A. Avaliação da perda endógena de aminoácidos, em função de diferentes níveis de fibra para suínos. Revista Brasileira de zootecnia, v.32, n.6, p.1354-1361, 2003. QUINIOU, N.; DUBOIS, S.; NOBLET, J. Effect of dietary crude protein level on protein and energy balances in growing pigs: comparison of two measurement methods. Livestock Production Science, v.41, n.1, p.51-61. 1995. RAVIDRAN, V.; KORNEGAY, E. T.; WEBB JÚNIOR, K. E. Effects of fiber and virginiamycin on nutrient absorption, nutrient retention and rate of passage in growing swine. Journal of Animal Science, v.59, p.400-408, 1984. ROSTAGNO, H.S.; NASCIMENTO, A.H.; ALBINO, L.F.L.T. Aminoácidos totais e digestíveis para aves. In: Simpósio Internacional sobre Nutrição de Aves, Campinas, SP, Anais... Campinas: FACTA, p.65-83, 1999. ROSTAGNO, H.S., ALBINO, L.F.T.; DONZELE, J.L. Composição de alimentos e exigências nutricionais (Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos). Viçosa:UFV, p.141, 2005. ROTH, F.X.; GPTTERBAR, G.G.; WINDISCH et al. Influence of dietary level of dispensable amino acids on nitrogen balance and whole-body protein turnover in growing pigs. Journal Physiology and Animal Nutrition, v.81, n.2, p.232-238. 1999. SAKOMURA, N.K.; ROSTAGNO, H.S. Métodos de pesquisa em nutrição de monogástricos. Jaboticabal:Funep, 2007. 283p. 29 SANDS, J.S.; RAGLAND, D.; JOERN, B.C. et al. Phosphorus bioavailability, growth performance, and nutrient balance, in pigs fed high available phosphorus corn and phytase. Journal Animal Science, v.79, p.2134-2142, 2001. SANTOS, M.S. Cervejas e refrigerantes, Nota técnica sobre tecnologia de referência: Fabricação de cervejas e refrigerantes, CETESB, São Paulo, 2005.- 58p. Disponível em: <http://www.cetesb.sp.gov.br > acesso em 20 de novembro de 2009. SAUER, W.C.; OZIMEK, L. Digestibility of amino acids in swine: Results and their practical applications. A review. Livestock Production Science, v.15, p.367-388, 1986. SCHEEMAN, B.O.; RICHTER, D.B.; JACOBS, L.R. Response to dietary wheat bran in the exocrine pancreas and intestine of rats. Journal of Nutrition, v.112, p.283- 286, 1982. SCHULZE, H.; VAN LEEUWEN, P.; VERSTEGEN, M.W.A. et al. Effect of level of dietary neutral detergent fiber on ileal apparent digestibility and ileal nitrogen losses in pigs. Journal Animal Science, v.72, p.2362, 1994. SCHULZE, H.; VAN LEEUWEN, P.; VERSTEGEN, M.W.; VAN DEN BERG, J.W. Dietary level and source of neutral detergent fiber and ileal endogenous nitrogen flow. Journal Animal Science, v.73, p.441-448, 1995. SHAH, N.; MOKHTAR, A. T. R.; RAYMOND, M.; PELLETT, P. L. Effect of dietary fiber components on fecal nitrogen excretion and protein utilization in growing rats. Journal of Nutrition, v.112, p.658, 1982. SILVA, D. J. Análise de alimentos: métodos químicos e biológicos Viçosa: UFV, 1990. 195p. SILVA, C.A.; PINHEIRO, J.W.; FONSECA, N.A.N et al. Farelo de girassol na alimentação de suínos em crescimento e terminação:digestibilidade, desempenho e efeitos na qualidade de carcaça. Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.2, p.982-990 (suplemento), 2002 SMIRICKY, M. R.; GRIESHOP, C. M.; ALBIN, D. M.; WUBBEN, J. E.;GABERT, V. M.; FAHEY JR, G. C. The influence of soy oligosaccharides on apparent and true ileal amino acid digestibilities and fecal consistency ingrowing pigs. Journal of Animal Science, v.80, n.9, p.2433-2441, 2002. STEIN, H.H.; GIBSON, M.L.; PEDERSEN, C.; BOERSMA, M.G. Amino acid and energy digestibility in ten samples of distillers dried grain with solubles fed to growing pigs. Journal Animal Science, v.84, p.853-860, 2006. TEDESCO, M.J., WOLKWEISS, S.J., BOHNEN, H. Análises de solo, plantas e outros materiais. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 1995. 188p. (Boletim Técnico, 5). TEIXEIRA, E. W. Utilização de alimentos fibrosos pelos suínos. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.1, p.19-27, 1995. WANG, T. C.; FULLER, M. F. The optimum dietary amino acid pattern for growing pigs: I. experiments by amino acid deletion. British Journal of Nutrition, v.62, n.1, p.77-89, 1989. WENK, C. The role of dietary fibre in the digestive physiology of the pig. Animal Feed Science and Technology, v.90, p.21-33, 2001. WEST, J.W.; MARTIN, L.O.E.S.; Wet brewers grains for lactating dairy cows during hot, humid weather. Journal of Dairy Science, v.77, n.1, p.196-204, 1994. VAN SOEST, P.J. Nutritional Ecology of the ruminant. 2.ed. Ithaca: Comstock, 1994, 476p. VAREL, V.H.; YEN, J.T. Microbial perspective on fiber utilization by swine. Journal Animal Science, v.75, p.2715-2722, 1997. VIEIRA, A.A.; BRAZ, J.M.; COSTA, A.D.; AGOSTINHO, T.S.P.; SANTOS, T.N.; MATTOS, E.S. Desempenho de suínos em cresimento alimentados com rações contendo 30 bagaço de cevada. In: VIII Congresso Internacional de Zootecnia, Recife-PE, Anais... Zootec, Recife, 2006. VIEIRA, A.A.; BRAZ, J.M.; MATTOS, E.S.; AGOSTINHO, T.S.P.; COSTA, A.D.; SANTOS, T.N. Avaliação de carcaça de suínos alimentados com rações contendo bagaço de cevada na fase de crescimentos e abatidos com 100 kg. In: VIII Congresso Internacional de Zootecnia, Recife-PE, Anais... Zootec, Recife, 2006a. VIEIRA, A.A.; BRAZ, J.M.; MATTOS, E.S.; AGOSTINHO, T.S.P.; COSTA, A.D.; SANTOS, T.N. Peso dos órgãos internos de suínos alimentados com rações contendo bagaço de cevada na fase de crescimento e abatidos com 100 kg. In: VIII Congresso Internacional de Zootecnia, Recife-PE, Anais... Zootec, Recife, 2006b. VIEIRA, M.S.; SANTOS, V.M.; COSTA, A.D.; VIEIRA, A.A.; MENDES, T.C.M.; DIAS, J.D.; MAIIA, R.R. Determinação dos teores de nitrogênio, fósforo e potássio nas fezes de suínos em terminação alimentados com rações contendo bagaço de cevada. In: XI Congresso Internacional de Zootecnia, Águas de Lindóia-SP, Anais... Zootec, Águas de Lindóia, 2009. | por |
dc.subject.cnpq | Zootecnia | por |
dc.thumbnail.url | https://tede.ufrrj.br/retrieve/61981/2010%20-%20Marcia%20de%20Souza%20Vieira.pdf.jpg | * |
dc.originais.uri | https://tede.ufrrj.br/jspui/handle/jspui/3899 | |
dc.originais.provenance | Submitted by Sandra Pereira (srpereira@ufrrj.br) on 2020-09-16T15:19:11Z No. of bitstreams: 1 2010 - Marcia de Souza Vieira.pdf: 902316 bytes, checksum: 9331594420db37d7e98c1141c5033891 (MD5) | eng |
dc.originais.provenance | Made available in DSpace on 2020-09-16T15:19:11Z (GMT). No. of bitstreams: 1 2010 - Marcia de Souza Vieira.pdf: 902316 bytes, checksum: 9331594420db37d7e98c1141c5033891 (MD5) Previous issue date: 2010-03-08 | eng |
Appears in Collections: | Mestrado em Zootecnia |
Se for cadastrado no RIMA, poderá receber informações por email.
Se ainda não tem uma conta, cadastre-se aqui!
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
2010 - Marcia de Souza Vieira.pdf | 2010 - Marcia de Souza Vieira | 881.17 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.