Please use this identifier to cite or link to this item: https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/9263
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGouvêa, Ana Cristina Miranda Senna
dc.date.accessioned2023-12-21T18:37:01Z-
dc.date.available2023-12-21T18:37:01Z-
dc.date.issued2015-06-18
dc.identifier.citationGOUVÊA, Ana Cristina Miranda Senna. Extração, isolamento e caracterização de antocianinas de fontes naturais e a sua aplicação na análise de alimentos por cromatografia líquida. 2015. 198 f. Tese (Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Instituto de Tecnologia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica - RJ, 2015.por
dc.identifier.urihttps://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/9263-
dc.description.abstractNos últimos anos, o grande interesse por alimentos naturais, saudáveis e que possam trazer consigo a proposta de atuar como coadjuvantes na redução do risco de doenças crônicas tem impulsionado o meio científico a identificar e quantificar os seus princípios ativos. As antocianinas, pigmentos hidrossolúveis presentes em alimentos de origem vegetal, apresentam efeitos bioativos que estão relacionados ao seu poder antioxidante. Sendo assim, vários trabalhos científicos vêm relatando a importância do seu desempenho na redução do risco de desenvolvimento de doenças como as cardiovasculares, do sistema imunológico, câncer e sua progressão. Para sua análise de identificação e quantificação, há necessidade de se adquirir padrões analíticos. Devido à grande diversidade de substituintes em sua estrutura, o desafio está em encontrar disponíveis comercialmente padrões de referência dessas diversas substâncias. Este trabalho teve como objetivo estudar e selecionar matrizes que possam servir de fontes para obtenção de padrões antociânicos. Neste contexto, a obtenção destes padrões a partir de fontes naturais poderá viabilizar a determinação, de forma mais precisa, das concentrações existentes dessas substâncias em alimentos que estejam na forma natural ou processados. Para condução do trabalho foram realizados estudos para melhoria das etapas cromatográfica, de extração, e de isolamento e purificação das antocianinas. Nas análises cromatográficas foram utilizados os sistemas de Cromatografia Líquida de Alta Eficiência (CLAE/DAD) e Cromatografia de Ultra Eficiência (CLUE) acoplado ao detetor de massas acuradas Q-TOF (ESI+). No desenvolvimento do método cromatográfico, reduziu-se o tempo da corrida com uso de coluna com partícula inferior a 3μm. Foram testados três procedimentos de extração da substância na matriz, visando proporcionar rapidez à técnica. Para o isolamento e purificação das substâncias, foram utilizados três tipos de técnicas: uso de uma válvula seletora de canais Rheodyne de seis canais; coluna aberta de vidro (fase C18) e cartuchos Sep Pak C18 e Oasis® MCX Cation-Exchange SPE (troca iônica). Após as etapas de melhoria e desenvolvimento, foram estudadas ao todo 43 matrizes como potenciais fontes provedoras de padrões de antocianinas. As substâncias foram separadas por CLAE e caracterizadas com auxílio conjunto de quatro parâmetros: tempo de retenção, dados da relação espectrofotométrica na região do UV-Vismáx com as estruturas da molécula, massas acuradas dos seus íons moleculares e fragmentos e, distinção das rotas de fragmentações. Assim sendo, esses parâmetros permitiram a identificação nas matrizes de substâncias que após isoladas puderam ser utilizadas como padrões, com alto grau de pureza, permitindo assim a identificação e quantificação de antocianinas nas análises cromatográficas. No presente trabalho foi possível ainda realizar a validação do método de análise cromatográfica desenvolvido e implantado, o qual foi aplicado para o estudo e caracterização dos perfis antociânicos até então desconhecidos de dois frutos da família das Myrtaceae.por
dc.description.sponsorshipConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico - CNPQpor
dc.formatapplication/pdf*
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal Rural do Rio de Janeiropor
dc.rightsAcesso Abertopor
dc.subjectCLUE-QTOFpor
dc.subjectCLAE/DADpor
dc.subjectAntocianinaspor
dc.subjectTroca catiônicapor
dc.subjectPurificaçãopor
dc.subjectUHPLC-QTOFeng
dc.subjectHPLC/DADeng
dc.subjectAnthocyanineng
dc.subjectCation-exchangeeng
dc.subjectPurificationeng
dc.titleExtração, isolamento e caracterização de antocianinas de fontes naturais e a sua aplicação na análise de alimentos por cromatografia líquidapor
dc.title.alternativeExtraction, isolation and characterization of anthocyanins from natural sources and their application in food analysis by liquid chromatographyeng
dc.typeTesepor
dc.description.abstractOtherIn recent years, the great interest for natural, healthy foods and that may bring the proposal to act as an aid in reducing the risk of chronic diseases has driven the scientific community to identify and quantify their active ingredients. Anthocyanins, water-soluble pigments present in plant foods, have bioactive effects that are related to its antioxidant power. Therefore, several scientific papers have reported the importance of their performance in reducing the risk of developing diseases such as cardiovascular, immune system dysfunction, cancer and its progression. For their analysis identification and quantification, it is necessary to purchase analytical standards. Because of the wide variety of substituents in structure, the challenge is to find commercially available reference standards of these various substances. This work aims to study and select matrices that can be used as sources for obtaining anthocyanin standards. In this context, the idolated compound obtained from these natural sources may allow the quantification in more precise manner, of the existing concentration of such substances in food that are in the natural or processed form. Studies were carried out for improvement of chromatographic, extraction, and isolation and purification steps, enabling the work conduction. Chromatographic analysis were performed using High Performance Liquid Chromatography (HPLC / DAD) and Ultra Performance Liquid Chromatography (UPLC) coupled to an accurate mass detector Q-TOF (ESI +). In the development of chromatographic method, the run time was reduced by using column with particles lower than 3m. Three extraction procedures were tested in order to make this step faster. Different methodologies for isolation and purification of substances were evaluated, by using the Rheodyne® channels selector valve, a glass column (C18 phase) and Sep-Pak C18 cartridges and Oasis® MCX Cation-Exchange SPE (ion exchange). After the improvement and development steps, 43 matrices were studied as potential sources to be used as anthocyanin standards. The compounds were separated by HPLC and characterized by using four parameters: retention time, relationship between data of the UV-Vismáx spectrophotometric region and the molecule structures; their molecular ions accurate masses and fragments; and fragmentation routes differences. Thus, these parameters have allowed the identification of substances in the matrices that after isolated could be used as analytical standards, with high purity, thus allowing the identification and quantification of anthocyanins in chromatographic analysis. In the present work, it was possible to validate the developed and implemented chromatographic method, which was applied for the study and characterization of anthocyanin unknown profiles of two fruits of the Myrtaceae familyeng
dc.contributor.advisor1Godoy, Ronoel Luiz de Oliveira
dc.contributor.advisor1ID50780204700por
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/3671854931659782por
dc.contributor.advisor-co1Santiago, Manuela Cristina Pessanha de Araújo
dc.contributor.advisor-co1ID05360624710por
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/8491395705368277por
dc.contributor.referee1Moura, Mirian Ribeiro Leite
dc.contributor.referee2Borguini, Renata Galhardo
dc.contributor.referee3Barbosa, Maria Ivone Martins Jacintho Barbosa
dc.contributor.referee4Direito, Gloria Maria
dc.creator.ID63667428715por
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/0719676140304035por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentInstituto de Tecnologiapor
dc.publisher.initialsUFRRJpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentospor
dc.relation.referencesABE, L. T., LAJOLO, F. M., GENOVESE, M. I. Potential dietary sources of ellagic acid and other antioxidants among fruits consumed in Brazil: jabuticaba (Myrciaria jaboticaba (Vell.) Berg). Journal of the Science of Food and Agriculture, v.92, 1679-1687., 2012. AHMADIANI, N.; ROBBINS, R.J.; COLLINS, T. M.; GIUSTI, M. Anthocyanins Contents, Profiles, and Color Characteristics of Red Cabbage Extracts from Different Cultivars and Maturity Stages. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 62, n. 4, p. 7524-7531, 2014. ARAPITSAS, P.; SJÖBERG, P. J. R.; TURNER, C. Characterisation of anthocyanins in red cabbage using high resolution liquid chromatography coupled with photodiode array detection and electrospray ionization-linear ion trap mass spectrometry. Food Chemistry, v. 109, p. 219-226, 2008. ARAUJO, M.C.P. de; GOUVÊA, A. C. M. S.; GODOY, R. L. de O.; OIANO NETO, J.; PACHECO, S.; ROSA, J. S. Adaptação de um método por cromatografia líquida de alta eficiência para análise de antocianinas em suco de açaí (Euterpe oleraceae Mart.). Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010. AUGUSTA, I.M.; RESENDE, J.M.; BORGES, S.V.; MAIA, M.C.A.; COUTO, M.A.P.G. Caracterização física e química da casca e polpa de jambo vermelho (Syzygium malaccensis, L. Merryl e Perry). Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 30, n. 4, p. 928-932, 2010. BASTOS, R. C.; AZZINI, L. E. ; MCCLUNG, A.M. IAC 600: cultivar tipo exótico preto. Instituto Agronômico de Campinas, 2004. Disponível em > http://www.iac.br/areasde pesquisa/graos/arroz.php> acessado em 22 de maio de 2012. BELITZ, H.-D; GROSCH, W; and SCHIEBERLE, Peter. Food chemistry (4th rev. and extended ed). Berlin Springer, 2009Disponível<https://books.google.com.br/books?id=xtei ARU46SQC&pg=PA690&hl=ptBR&source=gbs_selected_pages&cad=2#v=onepage&q&f=false> Acesso em 23/05/2013. BICUDO, M. O. P.; RIBANI, R. H.; BETA, T. Anthocyanins, Phenolic Acids and Antioxidant Properties of Juçara Fruits (Euterpe edulis M.) Along the On-tree Ripening Process. Plant Foods for Human Nutrition, v.69, p.142–147. 2014. BOBBIO, P. A.; BOBBIO, F. O. Química do Processamento de Alimentos. 2a. edição. São Paulo: Varella, p.111, 1995. 157 BRACKMANN, A.; STEFFENS, C. A.; GIEHL, R. F. H. Maturação da maçã ‘Fuji’ em função do atraso na colheita e da aplicação pré-colheita de Aminoetoxivinilglicina. Ciência Rural. v.34, n.3, 2004. BRAVO, L. Polyphenols: Chemistry, Dietary Sources, Metabolism, and Nutritional Significance. Nutrition Reviews, v. 56, n. 11, p. 317-333, 1998. BRIDLE, P.; TIMBERLAKE, C.F. Anthocyanins as natural food colours – selected aspects. Food Chemistry, v.58, n.1-2, p.103-109, 1997. BRITO, E. S.; ARAÚJO, M. C. P.; ALVES, R. E.; CARKEET, C.; CLEVIDENCE, B. A.; NOVOTNY, J. A. Anthocyanins Present in Selected Tropical Fruits: Acerola, Jambolão, Jussara, and Guajiru. Journal of Agricultural and Food Chemistry. v. 55, p. 9389-9394, 2007. BROUILLARD, J. R. In: Anthocyanins a food colors; Markakis, P., ed.; Academic Press: New York. 1982, Cap.1, p. 263. BUNEA, A.; RUGINĂ, D.; SCONŢA, Z.; POP, R. M.; PINTEA, A.; SOCACIU, C.; TĂBĂRAN, F.; GROOTAERT, C.; STRUIJS, K.; VANCAMP, J. Anthocyanin determination in blueberry extracts from various cultivars and their antiproliferative and apoptotic properties in B16-F10 metastatic murine melanoma cells. Phytochemistry, v. 95, p. 436-444, 2013. http://dx.doi.org/10.1016/j.phytochem.2013.06.018. BUSHWAY, R. J.; McGANN, D. F.; COOK, W. P.; BUSHWAY, A. A. Mineral and vitamin content of lowbush blueberries (Vaccinium angustifolium Aiot.). Journal of Food Science, v. 48, n.6, p. 1878-1880, 1983. Food Chemistry, v. 172, p. 183–189, 2015. CAMPOS, D. D. P. Extração, Purificação e Isolamento de Antocianinas de Jambolão (Syzygium cuminii) e Avaliação dos seus Efeitos Biológicos. Campinas, S. P., 2006, 113 p., Dissertação ( Mestre em Química Analítica), Instituto de química, Universidade Estadual de Campinas ( UNICAMP). CARVALHO, G. L. Conservação pós-colheita de uvas ‘Red Globe’ tratadas com cloreto de cálcio. Dissertação (Mestrado). Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2006 CARVALHO, G. L.; LIMA, L. C. O.; SILVA, J. D.; SIQUEIRA, H. H.; MORAIS, E. C. Concentrações de cloreto de cálcio e tempos de armazenamento nos teores de açúcares redutores de uvas cv Red Globe (Vitis vinifera L.). Ciências e Agrotecnologia, Lavras, v. 32, n. 3, p. 894 -899, 2008. CBD (Secretariat of the Convention on Biological Diversity), citado por Rodriguez- Amaya, D. B.; Kimura, M.; Farfan- Amaya, J. em Fontes brasileiras de Composição de carotenoides em alimentos, n. 47. Disponível em: http://www.mma.gov.br/ estruturas/sbf_agrobio/ _publicacao/89_publicacao09032009113306.pdf> Acesso em 29/03/2013. 158 CHAOVANALIKIT, A.; THOMPSON, M. M.; WROLSTAD, R. E. Characterization and quantification of anthocyanins and polyphenolics in blue honeysuckle (Lonicera caerulea L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 52, n. 4, p. 848-852, 2004. CHARRON, C. S; CLEVIDENCE, A. B.; BRITZ S. J.; NOVOTNY, J. A. Effect of Dose Size on Bioavailability of Acylated and Nonacylated Anthocyanins from Red Cabbage (Brassica oleracea L. Var. capitata). Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 55, p. 5354-5362, 2007. CLERICI, M. T. P. S.; CARVALHO-SILVA, L. B. Nutritional bioactive compounds and technological aspects of minor fruits grown in Brazil. Food Research International, v.44, p.1658-1670, 2011. COLLINS, C. H.; BRAGA, G.L.; BONATO, P.S. Fundamentos de Cromatografia. Campinas, SP: Editora da UNICAMP, 2006, 456 p. COULTATE, T. P. Alimentos: a química de seus componentes. trad. FRAZZON, J. et al., 3a.edição. Porto alegre: Artmed, p.368, 2004. DEGÁSPARI C.H.; WASZCZYNSKYJ, N. Propriedades antioxidantes de compostos fenólicos. Visão Acadêmica, v.5, n.1, p.33-40, 2004. DETONI, A. M.; CLEMENTE, E.; BRAGA, G. C.; HERZOG, N. F. M. Uva "Niágara Rosada" cultivada no sistema orgânico e armazenada em diferentes temperaturas. Ciências e Tecnologia de Alimentos, v. 25, n.3, p. 546-552, 2005. DOWNHAM, A.; COLLINS, P. Colouring our foods in the last and next millennium. International Journal of Food Science Technology, v.35, n.1, p.5-22, 2000. DYRBY, M.; WESTERGAARD, N.; STAPELFELDT, H. Light and heat sensitivity of red cabbage extract in soft drink model systems. Food Chemistry, v. 72, p. 431-437, 2001 EC – EUROPEAN UNION, Comission Regulation n° 401/2006, Laying down the methods of sampling and analysis for the official control of the levels of mycothoxins in foodstuffs. Jornal Oficial da União Européia, 2006. EC – EUROPEAN UNION, Comission Regulation n°1881/2006, Setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs. Jornal Oficial da União Européia, 2006. EMBRAPA. Sistema de Produção de Uva de Mesa no Norte do Paraná. Embrapa Uva e Vinho: Sistema de Produção, versão Eletrônica (Dez/ 2005). Disponível em http://sistemasdeproducao.cnptia.embrapa.br/FontesHTML/Uva/MesaNorteParana/cultivares.htm> Acesso em 23/03/2013. 159 FALCÃO, L. D.; BARROS, D. M. GUACHE, C.; BORDIGNON, L. M. T. Copigmentação intra e intermolecular das antocianinas; uma revisão. Boletim Ceppa. v.21, n.2, p. 351-366, 2003. FARIA, A. M., BOTTOLI, C. B. G., JARDIM, I. C. S. F.; COLLINS, C. H. Fases estacionárias monolíticas para separações cromatográficas. Química Nova. v. 29, n. 2, p. 300-309, 2006. FATEHI, M., SALEH, T. M., FATEHI-HASSANABAD, Z., FARROKHFAL, K., JAFARZADEH, M., DAVODI, S. A pharmacological study on Berberis vulgaris fruits extract. Journal of Ethnopharmacology. v.102, n.1, p. 46–52, 2005. FAVARO, M. M. A. Extração, estabilidade e quantificaçãode antocianinas de frutas típicas brasileiras para aplicação industrial como corantes. Dissertação (Mestrado). Universidade Estadual de Campinas, 2008. FRANCIS, F. J. Analysis of Anthocyanins. In: Anthocyanins as food colors. P. Markakis, P., ed; Academic Press: New York, 1982, p-182-205 FRANCK B., GEHRKEN H.P. Citreoviridins from Aspergillus terreus. Angew Chemistry Int Ed English., v. 19, no 6, p.461-462, 1980. FIGUEIREDO, P.; ELHABIRI, M.; SAITO, N.; BROUILLARD, R. Anthocyanin intramolecular interactions: a new mathematical approach to account for the remarkable colorant properties of the pigments extracted from Matthiola incana. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 118, p. 4788-4793, 1996 FULEKI, T.; FRANCIS, F. J. Quantitative methods for anthocyanins. 1, Extraction and determination of total anthocyanin in Cranberries. Journal of Food Science. v.33, p. 72-77, 1968a. FURLONG, E.B. et al. Aflatoxinas, ocratoxina A e zearalenona em alimentos da região sul do Rio Grande do Sul. Revista do Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, v.58, n.2, p.105-111, 1999. GALLORI, S.; BILIA, A.R.; BERGONZI, M.C.; BARBOSA, W.L.R., VINCIERI, F.F. Polyphenolic Constituents of Fruit Pulp of Euterpe oleraceae Mart. (Açai palm). Cromatographia, v.59, n.11-12, p.739–743, 2004. GALVANO, F. et al., Cyanidins: metabolismo and biological properties. J NutrBiochem, v. 15, n. 1, p. 2-11, 2004. GASCHOVSKA, T., CASSADA, D., SUBBIAH, J., HANNA, M., THIPPAREDDI, H., SNOW, D. Enhanced anthocyanin extraction from red cabbage using pulsed electric field processing. Journal of Food Science. v. 75, n. 6, p. 323–329, 2010. 160 GAVRILOVA, V.; KAJDŽANOSKA, M.; GJAMOVSKI, V.; STEFOVA, M. Separation, Characterization and Quantification of Phenolic Compounds in Blueberries and Red and Black Currants by HPLC-DAD-ESI-MSn. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 59, p. 4009–4018, 2011. GIUSTI, M. M.; WROLSTAD, R. E. Characterization of red radish anthocyanins. Journal of Food Science, v. 61, n. 2, p. 322-326, 1996. GIUSTI, M. M.; RODRIGUES-SAONA, L.E; WROLSTAD, R. E. Molar Absortivity and Color Characteristics of Acylated and Nom-Acylated Pelargonidina-Based Anthocyanins. Journal Agriculture Food Chemistry. v. 47, p. 4631-4637, 1999. GIUSTI, M. M.; WROSLTAD, E. R. Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-VISIBLE Spectroscopy. Current Protocols in Food Analytical Chemistry. New York: John Wiley & Sons. Unit. F1.2.1-13, 2001. GIUSTI, M. M.; WROLSTAD, R. E. Acylated anthocyanins from edible sources and their applications in food systems. Biochemical Engineering Journal. v. 14, n.3, p.217, 2003. GOUVÊA, A. C. M. S.; ARAUJO, M. P. de; SHULZ, D. F.; PACHECO, S.; GODOY, R.L.O; CABRAL, L. M. C. Anthocyanins Standards ( cyanidin-3-O-glucoside and cyanidin- 3-O-rutenoside) isolation from freeze-dried açaí (Euterpe oleracea Mart.) by HPLC. Ciências e Tecnologia de Alimentos,. v.32, n., p.1-4, 2012. GUSEV, I.; HUANG, X.; HORVÁTH, C. Monolithic Chromatography and its Modern Applications. Disponível em: < Gusev, I.; Huang, X.; Horváth, C.; J. Chromatogr., A 1999, 855, 273> Acesso em 20/05/2013. HARBONE, J. B. Comparative Biochemistry of the Flavonoids: Academic Press: London, 1967. HARBONE, J. B. Phytochemical Methods- A guide to modern techniques plant analysis Chapman and Hallo New York 2nd edition, 1984. HRAZDINA, G., IREDALE, H., MATTICK, L.R. Anthocyanin composition of Brassica oleracea cv. Red Danish. Phytochemistry, v. 16, p. 297-299, 1977 HONG, X. V.; WROLSTAD, R.E. J. Use of HPLC Separation/Photodiode Array Detection for Characterization of Anthocyanins. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.38, n. 3, 1990. HOU, Z.; QIN, P.; ZHANG, Z., CUI; Z. REN, G. Identification of anthocyanins isolated from black rice (Oryza sativa L.) and their degradation kinetics. Food Research International. 2011 HUSSEIN, H.S.; BRASEL, J.M. Toxicity, metabolism, and impact of mycotoxins on humans and animals. Toxicology, v.167, p.101-134, 2001. 161 IACOBUCCI, G. A.; SWEENY, J. G. The chemistry of anthocyanins, anthocyanidins and related flavilium salts. Tetrahedron Letters, v. 39, n. 19, p. 3005-3038, 1983. IRICEVOLTO, R. M. Aplicação de ácido naftalenoacético e cloreto de cálcio, na pré-colheita, para a conservação de uva ‘Niagara Rosada’. Dissertação (Mestrado). Instituto Agronômico, Campinas, 2009. JACKMAN, R. L.; YADA, R. Y.; TUNG, M. A.; SPEERS, R. A. anthocyanins as food colorants. Journal of Food Biochemistry. v. 11, p. 201-247, 1987. JING, P.; ZHAO, S. J.; RUAN, S. Y.; SUI, Z. Q.; CHEN, L. H.; JIANG, L. L. Quantitative studies on structure-ORAC relationships of anthocyanins from eggplant and radish using 3D-QSAR. Food Chemistry, v. 145, p. 365–371, 2014. JING, P.; QIAN, B.; ZHAO, S.; QI, X.; YE, L.; GIUSTI, M. M.; WAMG, X. Effect of glycosylation patterns of Chinese eggplant anthocyanins and other derivatives on antioxidant effectiveness in human colon cell lines. Food Chemistry, v. 172, p. 183–189, 2015. JACKSON, R. Chemical constituents of grapes and winw. In: Wine Science. Principles and Applications. Food Science and Technology. 2ª edição. London: Academic Press, 2000, p.243. JORDHEIM, M.; AABY, K.; FOSSEN, T.; SKREDE, G.; ANDERSEN, Ø. M. Molar Absorptivities and reducing capacity of pyranoanthocyanins and other anthocyanins. Journal Agriculture Food Chemistry. v. 55, p. 1091-10598, 2007. KÄHKÖNEN, M. P.; HEINÄMÄKI, J.; OLLILAINEN, V.; HEINONEN, M. Berry anthocyanins: isolation, identification and antioxidant activitie. Journal of the Science of Food Agricultural, v. 83, p. 1403–1411, 2003. KALEA, A. Z.; CLARK, K.; SCHUSCHKE, D. A.; KRISTO, A. S; KLIMIS-ZACAS, D. J. Dietary enrichment with wild blueberries (Vaccinium angustifolium) affects the vascular reactivity in the aorta of young spontaneously hypertensive rats. Journal of Nutritional Biochemistry, v. 21, p. 14–22, 2010. KAY, C. D.; MAZZA, G.; HOLUB, J. B. Anthocyanins Exist in the circulation as metabolites in adult men. The Journal of Nutrition, p.2582-2588, 2005. KUSKOSKI, E. M.; ASUERO, A. G.; GARCIA-PARILLA, M. C.; TRONCOSO, A. M.; FETT, R. Atividade antioxidante de pigmentos antociânicos. Ciência e Tecnologia de Alimentos, v. 24, n.4, p. 691-693, 2004. KOBAYASHI, S.; ISHIMARU, M.; HIRAOKA, K.; HOND, C. Myb-related genes of the Kyoho grape (Vitis labruscana) regulate anthocyanin biosynthesis. Planta, v.215, p. 924–933, 2002.Disponível em >http://download.bioon.com.cn/ upload/201101/16/132903paoox00 xaap lkl8l.attach.pdf> Acesso em 03/08/2014. 162 KONG, J. M. Analysis and biological activities of anthocyanins. Phytochemistry, v. 64, p. 929-933, 2003. KONG, J.-M., CHIA, L.-S., GOH, N.-K, CHIA, T.-F, BROUILLARD, R.Corrigendum to “Analysis and biological activities of anthocyanins”.Phytochemistry, v. 69, p. 1039-1940, 2008. LANÇAS, F. M. A Cromatografia Líquida Moderna e a Espectrometria de Massas: finalmente “compatíveis”? Scientia Chromatographica. v.1, n.2, p. 35- 61, 2009. LANÇAS, F. M. O Renascimento das partículas superficialmente porosas (“core Shell particles”) em HPLC. Scientia Chromatographica. v.2, n.2, p. 47- 54, 2010. LANÇAS, F. M. Aumentando a eficiência das colunas de HPLC por meio da diminuição do diâmetro das partículas da fase estacionária: até onde? Scientia Chromatographica. v.3, n.1, p. 17- 23, 2011 LEITE-LEGATTI, A. V.; BATISTA, A. G.; DRAGANO, N. R. V.; MARQUES, A. C.; MALTA, L. G.; RICCIO, M. F.; EBERLIN, M. N.; MACHADO, A. R. T.; CARVALHOSILVA, L. B.; RUIZ, A. L. T. G.; CARVALHO, J. E.; PASTORE, G. M.; MARÓSTICA JÚNIOR, M. R. Jaboticaba peel: Antioxidant compounds, antiproliferative and antimutagenic activities. Food Research International, v. 49, p. 596–603, 2012. LIMA, V. L. A. G.; PINHEIRO, I. O.; NASCIMENTO, M. S.; GOMES, P. B.; GUERRA, N. B. Identificação de antocianidinas em acerolas do banco ativo de germoplasma da Universidade Federal Rural de Pernambuco. Ciências e Tecnologia de Alimentos, v. 26, n.4, p. 927-935, 2006. LOHACHOOMPOL, V.; MULHOLLAND, M.; SRZEDNICK, G.; CRASKE, J. Determination of anthocyanins in various cultivars of highbush and rabbiteye blueberries. Food Chemistry, v. 111, p. 249–254, 2008. LONGO, L.; VASAPOLLO, G. Determination of anthocyanins in Ruscus aculeatus L. berries. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 53, n. 2, p. 475-479, 2005. MACZ-POP, G. A.; RIVAS-GONZALO, J. C.; PÉREZ-ALONSO, J. J.; GONZALÉZPARAMÁS, A. M. Natural occurrence of free anthocyanin aglycones in beans (Phaseolus vulgaris L.). Food Chemistry. v.94, n.3, p. 448, 2006. MALDENER, L.; JARDIM, I. C. S. F.; O estado da arte da cromatografia líquida de ultra eficiência. Quimica Nova, v. 32, n. 1, p. 214-222, 2009. MARÇO, P. H.; POPPI, R. J. Procedimentos analíticos para identificação de antocianinas em extratos naturais. Química Nova. v.31, n. 5, p. 1218-1223, 2008. 163 MARTÍNEZ-FLÓREZ, S.; GONZÁLEZ-GALLEGO, J.; CULEBRAS, J.M.; TUÑÓN, M.J. Los flavonoides: propriedades y acciones antioxidantes. Nutritional Hospital, v.17, n.6, p- 271-278, 2002. MAZZA, G.; BROUILLARD, R.The mechanism of co-pigmentation of anthocyanins is aqueous. Phytochemistry. v. 29, p. 1097-1102, 1990. MELETTI, L. M. M. Propagação de frutíferas tropicais. Guaíba: Agropecuária, p. 145-153, 2000. MÜLLER, D.; SCHANTZ, M.; RICHLING, E. High Performance Liquid Chromatography Analysis of Anthocyanins in Bilberries (Vaccinium myrtillus L.), Blueberries (Vaccinium corymbosum L.), and Corresponding Juices. Journal of Food Science, v. 77, n. 4, p. 340- 345, 2012. NIJVELDT, R. J.; VAN-NOOD, E; VAN-HOORN, D. E.; BOELENS, P. G.; VANNORREN, K.; VAN-LEEUWEN, P. A. Flavonoids: a review of probable mechanisms of action and potencial applications. Americans Journal Clinical Nutritional. v.74, n.4, p. 418-425, 2001. NICOUÉ, E. E.; SAVARD, S.; BELKACEMI, K. Anthocyanins in Wild Blueberries of Quebec: Extraction and Identification. Journal of Agriculture and Food Chemistry, v. 55, p. 5626-5635, 2007. OLIVEIRA, J.; SILVA, M. A.; PAROLA, A. J.; MATEUS, N.; BRAS, N. F.; RAMOS; M. J. Structural characterization of a A-type linked trimeric anthocyanin derived pigment occurring in a young Port wine. Food Chemistry, v. 141, n. 3, p. 1987-1996, 2013. POMAR, F.; NOVO, M.; MASA, A. Varietal differences among the anthocyanin profiles of 50 red table grape cultivars studied by high performance liquid chromatography. Journal of Chromatography A. v. 1094, p. 34-41, 2005. PACHECO, S. Preparo de padrões analíticos, estudo de estabilidade e parâmetros de validação para ensaio de carotenoides por cromatografia líquida. Seroédica, 2009, RJ, 106p. Dissertação (Mestrado em Ciências dos Alimentos), Programa de Pós-Graduação em Ciências e Tecnologia de Alimentos, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (UFRuralRJ). PRIOR, R. L.; MARTIN, A.; CAO, G.; SOFIC, E.; McEWAN, J.; O’BRIEN, C.; LISCHNER, N.; EHLENFELDT, M.; KREWER, G.; MAINLAND, C. M. Antioxidant capacity as influenced by total phenolics and anthocyanin content, maturity and variety of Vaccinium species. Journal of Agriculture and Food Chemistry, v. 46, p. 2686-2693, 1998. 164 PRIOR, R. L.; LAZARUS, S. A.; CAO, G.; MUCCITELL, H.; HAMMERSTONE, J. F. Identification of Procyanidins and Anthocyanins in Blueberries and Cranberries (Vaccinium Spp.) Using High-Performance Liquid Chromatography/Mass Spectrometry. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 49, p. 1270–1276, 2001. PUÉRTOLAS, E.; CREGENZÁN, O.; LUENGO, E., ÁLVAREZ, I., RASO, J. Pulsedelectric- field-assisted extraction of anthocyanins from purple-fleshed potato. Food Chemistry. v.136, p. 1330–1336, 2013. REVILLA, E.; RYAN, J. M., ORTEGA, G. M. Comparison of several procedures used for the extraction of anthocyanins from red grape. Journal of Agriculture and Food Chemistry. v.46, p. 4592-4597, 1989. REVILLA, E.; RYAN, J. M., ORTEGA, G. M. Microwave assisted extraction of anthocyanins from grape skins. Journal of Agriculture and Food Chemistry. v. 46, p.4592-4597. 1998. ROSSO, V.V.; HILLEBRAND, S.; MONTILLA, E.C.; BOBBIO, F.O.; WINTERHALTER, P.; MERCADANTE, A.Z. Determination of anthocyanins from acerola (Malpighia emarginata DC.) and açai (Euterpe oleracea Mart.) by HPLC– PDA–MS/MS. Journal of Food Composition and Analysis, v.21, n.4, p.291–299. 2008. RUFINO, M. S. M.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S.; MORAIS, S. M.; SAMPAIO, C. G; PÉREZ-JIMÉNEZ, J; SAURACALIXTO, F. D. Determinação da atividade antioxidante total em frutas pela captura do radical livre ABTS+. Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2007 (Comunicado técnico, 128, ISSN 1679-6535). RUFINO, M. S. M.; ALVES, R. E.; BRITO, E. S.; MORAIS, S. M.; PÉREZ-JIMÉNEZ, J; SAURA-CALIXTO, F. D.; MANCINI-FILHO, J. Bioactive compounds and antioxidant capacities of 18 non-traditional tropical fruits from Brazil. Food Chemistry, v. 121, p.996 – 1002, 2010. SAKAMURA, S.; WATANABE, S.; OBATA, Y. The structure of the major anthocyanin in eggplant. Agricultural and Biological Chemistry, v. 27, p. 663–665, 1963. SANTIAGO, M. C. P. A.; GOUVÊA, A.C.M.S.; GODOY, R. L. O.; OIANO-NETO, J.; PACHECO, S.; ROSA, J. S. Adaptação de um método por cromatografia líquida de alta eficiência para análise de antocianinas em suco de açaí (Euterpe oleraceae Mart.). Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2010 (Comunicado técnico, 162. Biblioteca: CTAA (FL CTE 0162 UMT). SANTOS, D. T.; VEGGI, P. C.; MEIRELES, M. A. A. Extraction of antioxidant compounds from jabuticaba (Myrciaria cauliflora) skins: Yield, composition and economical evaluation. Journal of Food Engineering, v. 11, p. 23–31, 2010. 165 SCHULZ, F. D. Avaliação da utilização da Cromatografia Líquida de Ultra Eficiência acoplada à espectrometria de massas de Alta Resolução como ferramenta para análise de alimentos. Rio de Janeiro, 2014, RJ, 179 p. Tese (Doutor em Ciências ), Instituto de Química, Programa de Pós-Graduação em Química, Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ). SILVA, F. L.; PASCUAL-TERESA, S.; RIVAS-GONZALO, J.; SANTOS-BUELGA, C. Identification of anthocyanin pigments in strawberry (cv Camarosa) by LC using DAD and ESI-MS detection. Eur Food Res Technol, v. 214, p. 248-253, 2002. SILVA, R. B.; COLLINS, K. E.; BOTTOLI, C. B. G. Cromatografia líquida capilar: estado da arte e aplicações. Quimica Nova, v. 34, n. 5, p. 841-849, 2011. SILVA, M. G. C. P.; BARRETO, W. S.; SÊRODIO, M. H. Comparação nutricional da polpa dos frutos de juçara e de açaí. Artigo Técnico. Disponível em:<www.ceplac.gov. br/mapahtm. Acessoem: 17 de maio de 2013. SILVERTEIN, R. M.; WEBSTER, F. X. Identificação Espectrométrica de Compostos Orgânicos. 6a edição. Rio de Janeiro, RJ: LTC- Livros Técnicos e Científicos Editora S.A., 460 págs. 2000. SHAUGHNESSY, K. S.; BOSWALL, I. A.; SCANLAN, A. P.; GOTTSCHALL-PASS, K. T.; SWEENEY, M. I. Diets containing blueberry extract lower blood pressure in spontaneously hypertensive stroke-prone rat. Nutrition Research, v. 29 p. 130–138, 2009. SHENOY, V.R. Anthocyanins: Prospective food coulors. Current Science, v .64, n. 8, 1993. SKREDE, G., WROLSTAD, R.E., DURST, R.W. Changes in Anthocyanins and Polyphenolics during juice processing of highbush blueberries (Vaccinium corymnbosum L.). Journal of Food Science, v. 65, n. 2, p. 357-364, 2000. SKOOG, D. A.: HOLLER, F.J.; NIEMAN, T.A. Principles of instrumental analysis. 5 ed. Fort Worth: Saunders College Publishing, 849 p., 1997. STEIMER, S.; SJÖBRG, J. R. Anthocyanin characterization utilizing Liquid Chromatography combined with advanced Mass Spectrometric Detection. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.59, p. 2988-2996, 2011 STRACK, D.; WRAY, V. Anthocyanins, In:" Methods in plant biochemistry”. P.M Dey, J. B. Harborne (Eds.), Academic Press, New York, p. 325-356, 1989. STRINGHETA, P.C.; BOBBIO, P.A. Copigmentação de Antocianinas. In: Uso de corantes naturais em alimentos processados. Disponível em:< www.biotecnologia.com.br/revista/ bio14/copigment.pdf>. Acesso em: 12 jul.2012. 166 TERCI, D. B. L. Aspectos analíticos e didáticos de antocianinas extraídas de frutas. Campinas, 2004, 223p. Tese (Doutora em Química Analítica), Instituto de Química, Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). TÜRKER, N.; ERDOGDU, F. Effects of pH and temperature of extraction medium on effective diffusion coefficient of anthocyanin pigments of black carrot (Daucus carota var.L.). Journal of Food Engineering. v. 76, n. 4, p. 579, 2006. VASCO, C., RUALES, J., KAMAL-ELDIN, A. Total phenolic compounds and antioxidant capacities of major fruits from Ecuador. Food Chemistry, v.111, n.4, p. 816–823, 2008. VEER, P., JANSEN, M. C. J. F., KLERK, M., KOK, F. J. Fruits and vegetables in the prevention of cancer and cardiovascular disease. Public Health Nutrition, v.3, n.1, p.103–107, 2000. VENDRAMINI, A. L. A.; TRUGO, L. C. Phenolic compounds in acerola fruit (Malpighia punicifolia, L.). Journal of the Brazilian Chemical Society, v. 15, n. 5, p. 664-668, 2004. XAVIER, M. F. Estudo da extração de antocianinas em colunas recheadas. Florianópolis, SC, 2004, 120 p. Dissertação (Mestrado em Engenharia Química), Departamento de Engenharia Química, Universidade Federal de Santa Catarina (UFSC). WANGE, E.; YINA, Y.; XU, C.; LIUB, J. Isolation of high-purity anthocyanin mixtures and monomers from blueberries using combined chromatographic techniques. Journal of Chromatography A, v. 1327, p. 39–48, 2014. WATERS. Waters Synapt Mass Spectrometry System Operator’s Guide. 2008. WOLFE, K. L.; KANG, X.; HE, X.; DONG, M.; ZHANG, Q.; LIU, R. H. Cellular antioxidant activity of common fruits. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.56, n.18, p. 8418-8426, 2008. WU, X.; PRIOR, R. L. Systematic Identification and Characterization of Anthocyanins by HPLC-ESI-MS/MS in Common Foods in the United States: Fruits and Berries. Journal of Agriculture and Food Chemistry. v., p. 2589-2599, 2005, a. WU, X.; PRIOR, R. L. Identification and Characterization of Anthocyanins by High- Performance Liquid Chromatography-Electrospray Ionization-Tandem Mass Spectrometry in Common Foods the United States: Vegetables, Nuts, and Grains. Journal Agricultural and Food Chemistry. v. 53, p. 3101-3113, 2005, b. YOUSEF, G. G.; BROWN, A. F.; FUNAKOSHI, Y.; MBEUNKUI, F.; GRACE, M. H; BALLINGTON, J. R.; LORAINE, A.; LILA, M. A. Efficient Quantification of the Health-Relevant Anthocyanin and Phenolic Acid Profiles in Commercial Cultivars and Breeding Selections of Blueberries (Vaccinium spp.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, v.61, p. 4806−4815, 2013.por
dc.subject.cnpqCiência e Tecnologia de Alimentospor
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/11466/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/16846/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/23160/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/29536/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/35910/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/42308/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/48690/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.thumbnail.urlhttps://tede.ufrrj.br/retrieve/55140/2015%20-%20Ana%20Cristina%20Miranda%20Senna%20Gouv%c3%aaa.pdf.jpg*
dc.originais.urihttps://tede.ufrrj.br/jspui/handle/jspui/3101
dc.originais.provenanceSubmitted by Celso Magalhaes (celsomagalhaes@ufrrj.br) on 2019-11-21T14:03:47Z No. of bitstreams: 1 2015 - Ana Cristina Miranda Senna Gouvêa.pdf: 13924664 bytes, checksum: 4ac5eb037aa43029293669dc68b06137 (MD5)eng
dc.originais.provenanceMade available in DSpace on 2019-11-21T14:03:47Z (GMT). No. of bitstreams: 1 2015 - Ana Cristina Miranda Senna Gouvêa.pdf: 13924664 bytes, checksum: 4ac5eb037aa43029293669dc68b06137 (MD5) Previous issue date: 2015-06-18eng
Appears in Collections:Doutorado em Ciência e Tecnologia de Alimentos

Se for cadastrado no RIMA, poderá receber informações por email.
Se ainda não tem uma conta, cadastre-se aqui!

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2015 - Ana Cristina Miranda Senna Gouvêa.pdfAna Cristina Miranda Senna Gouvêa13.6 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.