Please use this identifier to cite or link to this item: https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/13618
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dc.contributor.authorTeles, Gean Corrêa
dc.date.accessioned2023-12-22T02:49:03Z-
dc.date.available2023-12-22T02:49:03Z-
dc.date.issued2020-09-28
dc.identifier.citationTELES, Gean Corrêa. Avaliação fisiológica e crescimento de pimenta-do-reino (Piper nigrum l.) com diferentes lâminas de irrigação. 2020. 67p Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2020.por
dc.identifier.urihttps://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/13618-
dc.description.abstractA pimenta-do-reino (Piper nigrum L.) é a mais importante especiaria comercializada no mundo e é utilizada em larga escala como condimento e em indústrias de carnes e conservas. O Brasil está entre os maiores produtores mundiais, sendo os estados do Pará e do Espírito Santo os principais responsáveis pelo cultivo e produção da pimenta-do-reino. Nos cultivos comerciais, os sistemas de irrigação têm sido utilizados contribuindo para o aumento da produtividade, apesar da falta de manejo correto e da indisponibilidade de informações sobre a necessidade hídrica da cultura. O objetivo dessa pesquisa foi, portanto, avaliar a influência de níveis de suprimento de água de irrigação no crescimento da cultura da pimenta-do-reino em condição de campo. O estudo foi desenvolvido no setor de Horticultura do Instituto de Agronomia da Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, no período de abril/2019 a maio/2020. As mudas de pimenta-do-reino, cv. Bragantina, com a 6 a 8 folhas foram cultivadas em embalagens plásticas de 25 L instaladas em campo aberto e submetidas a diferentes níveis de irrigação. O delineamento experimental utilizado foi em blocos ao acaso (DBC), com 4 tratamentos (níveis de irrigação) e 6 repetições. Foi utilizado espaçamento de 1,0 m por 1,5 m, com 2 plantas por parcela, totalizando 48 plantas. A aplicação de água foi realizada por microirrigação, com emissores autocompensantes com vazões combinadas de 2,2; 3,3; 4,3 e 5,3 L h-1 . O sistema de irrigação foi manejado automaticamente pelo Acionador Simplificado de Irrigação (ASI) e o volume aplicado medido por leituras diárias em um hidrômetro. Durante a condução do experimento foram avaliados, com periodicidade de 15 dias, a altura da planta, o diâmetro do caule, o número total de folhas e os teores de clorofila (a, b e total). Foram também avaliadas a fluorescência da clorofila a aos 120, 238, 386 e 391 dias após o transplantio (DAT). Aos 391 DAT foram mensurados a área foliar, a massa fresca e seca de parte aérea, a massa seca de raiz, além do número, comprimento e massas seca e fresca de espigas em diferentes estádios de maturação. Os dados foram submetidos à análise de variância, ao nível de 5% de probabilidade. Quando significativos, os dados foram comparados por análise de regressão, a 5% de probabilidade pelo teste F. Todos os parâmetros avaliados apresentaram aumento de valor com o aumento dos níveis de irrigação, com variação de 40% na altura, 55% no número de folhas, 57% na área foliar entre o maior e o menor nível de irrigação. A pimenta-do-reino é considerada sensível ao estresse hídrico apresentando perdas expressivas no acúmulo de massas fresca e seca. A eficiência fotossintética e a concentração dos pigmentos de clorofila das plantas foram negativamente afetadas pelo estresse hídrico e o número e massa das espigas foram reduzidospor
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpor
dc.description.sponsorshipCAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superiorpor
dc.formatapplication/pdf*
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal Rural do Rio de Janeiropor
dc.rightsAcesso Abertopor
dc.subjectNíveis de irrigaçãopor
dc.subjectDemanda hídricapor
dc.subjectEficiência fotossintéticapor
dc.subjectIrrigation levelseng
dc.subjectIrrigation levelseng
dc.subjectWater demandeng
dc.subjectWater demandeng
dc.subjectPhotosynthetic efficiencyeng
dc.subjectPhotosynthetic efficiencyeng
dc.titleAvaliação fisiológica e crescimento de pimenta-do-reino (Piper nigrum l.) com diferentes lâminas de irrigaçãopor
dc.title.alternativePhysiological evaluation and growth of black pepper (Piper nigrum l.) with different irrigation depthseng
dc.typeDissertaçãopor
dc.description.abstractOtherBlack pepper (Piper nigrum L.) is the most important spice sold worldwide and it is used on a large scale as a condiment and the meat and canning industries. Brazil is among the largest world producers, with the states of Pará and Espírito Santo the main responsible for the cultivation and production of black pepper. In commercial crops, irrigation systems have been used contributing to the increase in productivity, despite the lack of correct management and the availability of information on the water needs of the crop. The objective of this research was to evaluate the influence of water supply levels on the growth of black pepper culture in field conditions. The study was developed in the Horticulture sector of the Agronomy Institute of the Federal Rural University of Rio de Janeiro, from April / 2019 to May / 2020. The black pepper seedlings, cv. Bragantina, with 6 to 8 leaves were grown in plastic containers of 25 L installed in an open field and submitted to different irrigation levels. The experimental design used was in randomized blocks (DBC), with 4 treatments (irrigation levels) and 6 replications. Spacing of 1.0 m by 1.5 m was used, with 2 plants per plot, totaling 48 plants. The water was applied by micro-irrigation system, using self-compensating emitters with combined flow rates of 2.2; 3.3; 4.3 and 5.3 L h-1 . The irrigation management was carried out automatically by the Simplified Irrigation Controller (SIC) and the applied volume measured by daily readings on a hydrometer. During the experiment, the height of the plant, stem diameter, total number of leaves and the levels of chlorophyll (a, b and total) were evaluated every 15 days. Chlorophyll a fluorescence at 120, 238, 386 and 391 days after transplantation (DAT) were also evaluated. At 391 DAT, leaf area, fresh and dry shoot weight, dry root weight, and number, length and dry and fresh weight of ears at different maturation stages were measured. The data were subjected to analysis of variance, at a 5% significance level. In the cases of significance, the data were compared by regression analysis, at 5% probability by the F test. There was an increase in the values of all parameters with the increase in irrigation levels, with a variation of 40% in height, 55% in the number of leaves, 57% in the leaf area between the highest and the lowest irrigation level. Black pepper is considered sensitive to water stress with significance loss in the accumulation of fresh and dry mass. The photosynthetic efficiency and the concentration of chlorophyll pigments in plants were negatively affected by water stress and the number and weight of ears was reducedeng
dc.description.abstractOtherBlack pepper (Piper nigrum L.) is the most important spice sold worldwide and it is used on a large scale as a condiment and the meat and canning industries. Brazil is among the largest world producers, with the states of Pará and Espírito Santo the main responsible for the cultivation and production of black pepper. In commercial crops, irrigation systems have been used contributing to the increase in productivity, despite the lack of correct management and the availability of information on the water needs of the crop. The objective of this research was to evaluate the influence of water supply levels on the growth of black pepper culture in field conditions. The study was developed in the Horticulture sector of the Agronomy Institute of the Federal Rural University of Rio de Janeiro, from April / 2019 to May / 2020. The black pepper seedlings, cv. Bragantina, with 6 to 8 leaves were grown in plastic containers of 25 L installed in an open field and submitted to different irrigation levels. The experimental design used was in randomized blocks (DBC), with 4 treatments (irrigation levels) and 6 replications. Spacing of 1.0 m by 1.5 m was used, with 2 plants per plot, totaling 48 plants. The water was applied by micro-irrigation system, using self-compensating emitters with combined flow rates of 2.2; 3.3; 4.3 and 5.3 L h-1 . The irrigation management was carried out automatically by the Simplified Irrigation Controller (SIC) and the applied volume measured by daily readings on a hydrometer. During the experiment, the height of the plant, stem diameter, total number of leaves and the levels of chlorophyll (a, b and total) were evaluated every 15 days. Chlorophyll a fluorescence at 120, 238, 386 and 391 days after transplantation (DAT) were also evaluated. At 391 DAT, leaf area, fresh and dry shoot weight, dry root weight, and number, length and dry and fresh weight of ears at different maturation stages were measured. The data were subjected to analysis of variance, at a 5% significance level. In the cases of significance, the data were compared by regression analysis, at 5% probability by the F test. There was an increase in the values of all parameters with the increase in irrigation levels, with a variation of 40% in height, 55% in the number of leaves, 57% in the leaf area between the highest and the lowest irrigation level. Black pepper is considered sensitive to water stress with significance loss in the accumulation of fresh and dry mass. The photosynthetic efficiency and the concentration of chlorophyll pigments in plants were negatively affected by water stress and the number and weight of ears was reducedeng
dc.contributor.advisor1Carvalho, Daniel Fonseca de
dc.contributor.advisor1ID627.403.266-53por
dc.contributor.advisor1IDhttps://orcid.org/0000-0001-7629-9465por
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4871187664578422por
dc.contributor.advisor-co1Medici, Leonardo Oliveira
dc.contributor.advisor-co1ID001.234.037-58por
dc.contributor.advisor-co1IDhttps://orcid.org/0000-0002-4411-1082por
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/7750014045851333por
dc.contributor.referee1Carvalho, Daniel Fonseca de
dc.contributor.referee1ID627.403.266-53por
dc.contributor.referee1IDhttps://orcid.org/0000-0001-7629-9465por
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/4871187664578422por
dc.contributor.referee2Silva, Leonardo Duarte Batista da
dc.contributor.referee2IDhttps://orcid.org/0000-0001-9082-7965por
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/1665042657360760por
dc.contributor.referee3Bonomo, Robson
dc.contributor.referee3IDhttps://orcid.org/0000-0002-4022-8216por
dc.contributor.referee3Latteshttp://lattes.cnpq.br/7564190687163814por
dc.creator.ID004.106.472-09por
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/8644720210364245por
dc.publisher.countryBrasilpor
dc.publisher.departmentInstituto de Agronomiapor
dc.publisher.initialsUFRRJpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Fitotecniapor
dc.relation.referencesABUKAWSAR, M. M., SALEH‐e‐In, M. M., AHSAN, M. A., RAHIM, M. M., BHUIYAN, M. N. H., ROY, S. K & NAHER, S. Chemical, pharmacological and nutritional quality assessment of black pepper (Piper nigrum L.) seed cultivars. Journal of Food Biochemistry , v. 42, n. 6, p. e12590, 2018. ALLEN R. G, PEREIRA L. S, RAES D, SMITH M. Evapotranspiration-guidelines for calculating the water requirements of crops- FAO role of irrigation and drainage 56, v 300. FAO, Roma, p. 6541, 1998. ALVARES, C.A.; STAPE, J.L.; SENTELHAS, P.C.; GONÇALVES, J.L.M.; SPAROVEK, G. Köppenʼs climate classification map for Brazil. Meteorologische Zeitschrift, v.22, n.6, p.711- 728, 2013. AGBOR, G. A., VINSON, J. A., SORTINO, J., & JOHNSON, R . Antioxidant and anti atherogenic activities of three Piper species on atherogenic diet fed hamsters. Experimental and toxicologic pathology, v. 64, n. 4, p. 387-391, 2012. ANDRADE, C. G. C.; SILVA, M. L.; SALLES, T. T. 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