Please use this identifier to cite or link to this item: https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/18651
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorGoulart, Jhonatan Marins-
dc.date.accessioned2024-10-11T14:00:56Z-
dc.date.available2024-10-11T14:00:56Z-
dc.date.issued2023-05-19-
dc.identifier.citationGOULART, Jhonatan Marins. Compostos fermentados farelados: comunidades microbianas e eficiência agronômica associadas à fertilização no cultivo orgânico de hortaliças. 2023. 105 f. Tese (Doutorado em Fitotecnia) - Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2023.pt_BR
dc.identifier.urihttps://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/18651-
dc.description.abstractO trabalho de tese foi estruturado em quatro capítulos cujos estudos abordaram o manejo da fertilização com compostos fermentados no desempenho agronômico de hortaliças, assim como a caracterização do microbioma no ambiente rizosférico de hortaliças e adubos verdes. No capítulo I, caracterizou-se a comunidade bacteriana associada à rizosfera do milho e das fabáceas guandu (Cajanus cajan) e tefrósia (Tephrosia sinapou) em monocultivos ou consorciados. No capítulo II, realizou-se o balanço agroeconômico de um módulo de cultivo orgânico diversificado de hortaliças, assim como a caracterização da comunidade bacteriana de diferentes espécies. No capítulo III, avaliou-se as características químicas, físico-químicas, os efeitos nematicidas e a eficiência agronômica de compostos fermentados formulados com farelos de fitomassas de fabáceas e resíduos agroindustriais na fertilização de pimenteira biquinho. No capítulo IV, realizou-se a caracterização das comunidades fúngica e bacteriana colonizadoras de iscas instaladas em povoamentos vegetais e na rizosfera do tomateiro produzido em ambiente protegido e fertilizado com compostos farelados. No capítulo I, constatou-se que as fabáceas guandu e tefrósia consorciadas ao milho não promovem alterações na comunidade bacteriana associada ao cereal, cujos phyla Actinobacteriota, Proteobacteria e Acidobacteriota apresentaram maiores abundâncias relativas. No capítulo II, foi constatado que o sistema de cultivo orgânico diversificado de hortaliças é economicamente viável, gerando receitas líquidas médias mensais de R$ 11.906,81 e R$ 8.749,29 reais, respectivamente, comercialização em feira orgânica e agroecológica. A comunidade bacteriana associada às hortaliças difere entre espécies. As maiores riquezas e a diversidade de espécies foram encontradas nos ambientes rizosféricos da couve e da alface lisa. O gênero Bacillus foi predominante nas diferentes espécies estudadas. No capítulo III, verificou-se que os compostos fermentados formulados com o bagaço de malte apresentam eficiência agronômica semelhante aos derivados do farelo de trigo. A produção da pimenteira biquinho foi superior com a utilização dos compostos formulados com as fitomassas das fabáceas. O composto fermentado contendo o farelo de mamona apresentou efeito de toxidez total ou parcial às plantas da pimenteira biquinho em dosagens superiores a 400mg de N dm-3 . Todavia, a aplicação desse composto reduziu significativamente o número de galhas ocasionadas pelos fitonematoides na dosagem de 200 mg de N dm-3 e proporcionou controle total em dosagens superiores. No capítulo IV, constatou-se que os compostos influenciaram de maneira distinta o desenvolvimento do tomateiro, cujo composto não fermentado inoculado com os microrganismos provenientes da serrapilheira de eucalipto proporcionou a maior massa seca de raízes e produção de frutos na ordem de 306,77 g planta-1 . Os gêneros Bacillus e Klebsiella apresentaram as maiores abundâncias relativas nas iscas. Apesar disso, ocorreu uma diminuição da abundância relativa do gênero Bacillus nas rizosferas dos tomateiros derivadas da fertilização com os compostos fermentados e ausência do gênero Klebsiella, indicando influência da fermentação do composto e da espécie cultivada. Os gêneros das comunidades fúngicas presentes nas iscas apresentaram abundâncias relativas distintas e alguns gêneros não foram encontrados nas rizosferas dos tomateiros fertilizados com os compostos fermentados.pt_BR
dc.description.sponsorshipCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESpt_BR
dc.languageporpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal Rural do Rio de Janeiropt_BR
dc.subjectagroecologiapt_BR
dc.subjectsistema orgânicopt_BR
dc.subjectagrobiodiversidadept_BR
dc.subjectbokashipt_BR
dc.subjectmicrobiomapt_BR
dc.subjectagroecologypt_BR
dc.subjectorganic systempt_BR
dc.subjectagrobiodiversitypt_BR
dc.subjectmicrobiomept_BR
dc.titleCompostos fermentados farelados: comunidades microbianas e eficiência agronômica associadas à fertilização no cultivo orgânico de hortaliçaspt_BR
dc.title.alternativeMashed fermented compounds: microbial communities and agronomic efficiency associated with fertilization in organic vegetable cultivationen
dc.typeTesept_BR
dc.description.abstractOtherThe thesis work was structured into four chapters whose studies addressed the management of fertilization with fermented compounds in the agronomic performance of vegetables, as well as the characterization of the microbiome in the rhizospheric environment of vegetables and green manures. In chapter I, the bacterial community associated with the rhizosphere of corn and the fabaceous pigeon pea (Cajanus cajan) and tephrosia (Tephrosia sinapou) in monocultures or intercrops was characterized. In chapter II, the agroeconomic balance of a diversified organic vegetable cultivation module was carried out, as well as the characterization of the bacterial community of different species. In chapter III, the chemical, physical-chemical characteristics, nematicidal effects and agronomic efficiency of fermented compounds formulated with fabaceae phytomass bran and agro-industrial residues in the fertilization of biquinho pepper trees were evaluated. In chapter IV, the characterization of the fungal and bacterial communities colonizing baits installed in plant stands and in the rhizosphere of tomato plants produced in a protected environment and fertilized with crumbly compounds was carried out. In chapter I, it was found that the fabaceous pigeon pea and tefrósia mixed with corn do not promote changes in the bacterial community associated with the cereal, whose phyla Actinobacteria, Proteobacteria and Acidobacteriota showed greater relative abundances. In chapter II, it was found that the diversified organic vegetable cultivation system is economically viable, generating average monthly net revenues of R$ 11.906.81 and R$ 8.749.29 reais, respectively, sold at organic and agroecological fairs. The bacterial community associated with vegetables differs between species. The greatest richness and diversity of species were found in the rhizospheric environments of cabbage and flat lettuce. The genus Bacillus was predominant in the different species studied. In chapter III, it was found that fermented compounds formulated with malt bagasse have agronomic efficiency similar to those derived from wheat bran. The production of the biquinho pepper plant was superior with the use of compounds formulated with the phytomass of the fabaceae plants. The fermented compound containing castor bean meal showed total or partial toxicity to biquinho pepper plants at doses greater than 400mg of N dm-3 . However, the application of this compound significantly reduced the number of galls caused by phytonematodes at a dosage of 200 mg N dm-3 and provided total control at higher dosages. In chapter IV, it was found that the compounds had a distinct influence on the development of the tomato plant, whose non-fermented compound inoculated with microorganisms from eucalyptus litter provided the highest dry mass of roots and fruit production in the order of 306.77 g plant-1 . The genera Bacillus and Klebsiella showed the highest relative abundances in the baits. Despite this, there was a decrease in the relative abundance of the genus Bacillus in the rhizospheres of tomato plants derived from fertilization with fermented compounds and the absence of the genus Klebsiella, indicating the influence of the fermentation of the compound and the cultivated species. The genera of the fungal communities present in the baits showed different relative abundances and some genera were not found in the rhizospheres of tomato plants fertilized with the fermented compounds.en
dc.contributor.advisor1Guerra, José Guilherme Marinho-
dc.contributor.advisor1IDhttps://orcid.org/0000-0002-3532-9661pt_BR
dc.contributor.advisor1Latteshttp://lattes.cnpq.br/6705777988640459pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Rumjanek, Norma Gouvêa-
dc.contributor.advisor-co1IDhttps://orcid.org/0000-0002-2174-1137pt_BR
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/7961822026608333pt_BR
dc.contributor.referee1Guerra, José Guilherme Marinho-
dc.contributor.referee1IDhttps://orcid.org/0000-0002-3532-9661pt_BR
dc.contributor.referee1Latteshttp://lattes.cnpq.br/6705777988640459pt_BR
dc.contributor.referee2Abboud, Antonio Carlos de Souza-
dc.contributor.referee2IDhttps://orcid.org/0000-0001-6054-071Xpt_BR
dc.contributor.referee2Latteshttp://lattes.cnpq.br/7139999082801561pt_BR
dc.contributor.referee3Jesus, Ederson da Conceição-
dc.contributor.referee3IDhttps://orcid.org/0000-0002-2687-8976pt_BR
dc.contributor.referee3Latteshttp://lattes.cnpq.br/8253292050291316pt_BR
dc.contributor.referee4Carmo, Margarida Goréte Ferreira do-
dc.contributor.referee4IDhttps://orcid.org/0000-0002-0955-091Xpt_BR
dc.contributor.referee4Latteshttp://lattes.cnpq.br/5966975826551710pt_BR
dc.contributor.referee5Rosa, Raul Castro Carriello-
dc.contributor.referee5Latteshttp://lattes.cnpq.br/9995002904136153pt_BR
dc.creator.IDhttps://orcid.org/0000-0001-8773-600Xpt_BR
dc.creator.Latteshttp://lattes.cnpq.br/3593524205917612pt_BR
dc.publisher.countryBrasilpt_BR
dc.publisher.departmentInstituto de Agronomiapt_BR
dc.publisher.initialsUFRRJpt_BR
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Fitotecniapt_BR
dc.relation.referencesABARENKOV, K.; ZIRK, A.; PIIRMANN, T.; PÖHÖNEN, R.; IVANOV, F.; NILSSON, R, H.; KÕLJALG, U. UNITE general FASTA release for Fungi, Version 16.10.2022. UNITE Community, 2022. ABLIMIT, R.; LI, W.; ZHANG, J.; GAO, H.; ZHAO, Y.; CHENG, M.; MENG, X.; NA, L.; CHEN, Y. Altering microbial community for improving soil properties and agricultural sustainability during a 10-year maize-green manure intercropping in Northwest China. Journal of Environmental Management, v.321, 2022. ALAWIYE, T. T.; BABALOLA, O. O. Bacterial diversity and community structure in typical plant rhizosphere. Diversity, v.11, n.179, 2019. ANDRADE, F. C. A. Caderno dos microrganismos eficientes (EM): Instruções práticas sobre uso ecológico e social do EM. Cuiabá: Ed. Triagem, 2011. ARAÚJO, R. A.; NEIVA, J. N. M.; POMPEU, R. C. F. F.; CÂNDIDO, M. J. D.; ROGÉRIO, M. C. P.; LUCAS, R. C.; EGITO, A. S. Feeding behavior and physiological parameters of rearing goats fed diets containing detoxified castor cake. Semina: Ciências Agrárias, v.39, n.5, p.2247-2260, 2018. BAIS, H. P.; WEIR, T. L.; PERRY, L. G.; GILROY, S.; VIVANCO, J. M. The role of root exudates in rhizosphere interactions with plants and other organisms. Annu. Revista Plant Biol, v.57, p.233–266, 2006. BAVARESCO, L. G.; MAZZUCHELLI, R. C. L. Avaliação do desempenho nematicida de farelo de mamona em comparação ao controle químico de Meloidogyne spp. em tomateiro. Colloquium Agrariae, v.13, p.53-58, 2017. BATISTA, M. A.V.; BEZERRA NETO, F.; SILVA, M. L.; AMBRÓSIO, M. M. Q.; CUNHA, J. L. X. L. Atributos de solo-planta e de produção de beterraba influenciados pela adubação com espécies da Caatinga. Horticultura Brasileira, v.34, p.031-038, 2016. BENINCÁ, D. & BONATTI, L. C. Agroecologia: uma opção de sustentabilidade no campo e na cidade. Revista Brasileira de Agroecologia, v.15, n.5, p.192, 2020. BRASIL, 2021. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Portaria no 52, 10p. Disponível em: https://www.in.gov.br/en/web/dou/-/portaria-n-52-de-15-de-marco-de-2021- 310003720. Acessado em abril 15, 2023. BRITO, M. F.; TSUJIGUSHI, B. P.; ROCHA, D. P.; SILVA, R. F. Reciclagem de nutrientes de adubos verdes e produtividade de milho cultivado em sucessão em agroecossistema de transição agroecológica. Acta Iguazu, v.6, n.3, p.11-21, 2017. CAI, F.; PANG, G.; LI, R. X.; LI, R.; GU, X. L.; SHEN, Q. R.; CHEN, W. Bioorganic fertilizer maintains a more stable soil microbiome than chemical fertilizer for monocropping. Biology and Fertility of Soils, v.53, p.861-872, 2017. 86 CALLAHAN, B. J.; MCMURDIE, P. J.; ROSEN, M. J.; HAN, A. W.; JOHNSON, A. J. A.; HOLMES, S. P. “DADA2: High-resolution sample inference from Illumina amplicon data.” _Nature Methods, v.13, p.581-583, 2016. CAPPELLI, S. L.; DOMEIGNOZ-HORTA, L. A.; LOAIZA, V.; LAINE, A. L. Plant biodiversity promotes sustainable agriculture directly and via belowground effects. Trends in Plant Science, v.27, n.7, p.677, 2022. CARDOSO, R. A.; BENTO, A. S.; MORESKI, H. M.; GASPAROTTO, F. Influência da adubação verde nas propriedades físicas e biológicas do solo e na produtividade da cultura de soja. Semina: Ciências Biológicas e da Saúde, Londrina, v. 35, p. 51-60, 2014. CAMPAGNOLLA, C. & MACÊDO, M. M. C. Revolução Verde: passado e desafios atuais. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v.39, n.1, e26952, 2022. CAPORASO, J. G.; LAUBER, C. L.; WALTERS, W. A.; BERG-LYONS, D.; LOZUPONE, C. A.; TURNBAUGH, P. J.; NOAH FIERER, N.; KNIGHT, R. Global patterns of 16S rRNA diversity at a depth of millions of sequences per sample. Proc Natl Acad Sci USA 108, p.4516– 4522, 2011. . CHIEZA, E. D.; GUERRA, J. G. M.; ARAÚJO, E. S.; ESPINDOLA, J. A. A.; FERNANDES, R. C. Produção e aspectos econômicos de milho consorciado com Crotalária juncea L, em diferentes intervalos de semeadura, sob manejo orgânico. Revista Ceres, Viçosa, v. 64, n. 2, p. 189-196, 2017. CORDEIRO, A. A. S.; RODRIGUES, M. B.; GONÇALVES JÚNIOR, M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAÚJO, E. S.; GUERRA, J. G. M. Organic cabbage growth using green manure in pre-cultivation and organic top dressing fertilization. Horticultura Brasileira, v.36, p.515-520, 2018. CORREA-GALEOTE, D.; BEDMAR, E. J.; ARONE, G. J. Maize Endophytic Bacterial Diversity as Affected by Soil Cultivation History. Frontiers in Microbiology, v.9, p.484, 2018. CORRÊA, A. L.; ABBOUD, A.; GUERRA, J. G. M.; AGUIAR, L. A.; ARAUJO, E. S.; RIBEIRO, R. Efeito de pré-cultivos com crotalária juncea e milho para produção de minimilho e alface. Revista Brasileira de Agroecologia, v.15, n.2, p.75, 2020. EISENHAUER, N.; LANOUE, A.; STRECKER, T.; SCHEU, S.; STEINAUER, K.; THAKUR, M. P.; MOMMER, L. Root biomass and exudates link plant diversity with soil bacterial and fungal biomass. Scientific Reports, v.7, n 44641, 2017. ETESAMI, H.; JEONG, B. R.; GLICK, B. R. Potential use of Bacillus spp. as an effective biostimulant against abiotic stresses in crops—A review, Current Research in Biotechnology, v.5, 100128, 2023. FERREIRA, T. C.; BETTIOL, W. Biocontrole de patógenos de solo e promoção de crescimento vegetal promovidos por bacillus spp. em milho. BIOFARM - Journal of Biology & Pharmacy and Agricultural Management, v.15, n.4, p.337–356, 2019. 87 FERREIRA, N. K. F.; LIMA, C. F.; AZEVEDO, É. B. M.; MARINHO, A. F.; ARAÚJO, F. O.; Azevedo, F. D. F. M. Disponibilidade de metais pesados e sua correlação com a matéria orgânica do solo em áreas produtoras de hortaliças na Região Metropolitana de Belém/Pa. Brazilian Journal of Development, Curitiba, v.7, n. 11, p.109022-109032, 2021. FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer analysis system to fixed effects split plot type designs. Revista Brasileira de Biometria, [S.l.], v.37, p.529-535, 2019. FU, Z.; LI, Z.; PING, C.; QING, D.; TING, P.; CHUN, S.; XIAO-CHUN, W.; WEI-GUO, L.; WEN-YU, Y.; TAI-WEN, Y. Effects of maize-soybean relay intercropping on crop nutrient uptake and soil bacterial community. Journal of Integrative Agriculture, v.18, n.9, p.2006- 2018, 2019. FREIRE, L. R.; CAMPOS, D. V. B.; LIMA, E.; ZONTA, E.; BALIEIRO, F. C.; GUERRA, J. G. M.; POLIDORO, J. C.; ANJOS, L. H. C.; LEAL, M. A. A.; PEREIRA, M. G.; FERREIRA, M. B. C. Manual de calagem e adubação do Estado do Rio de Janeiro, Seropédica: Editora Universidade Rural, 2013, 430p. GALZER, E.; AZEVEDO FILHO, W. Utilização do Bacillus thuringiensis no controle biológico de pragas. Interdisciplinary Journal of Applied Science, v.1, n.1, p.13-16, 2016. GONÇALVES JÚNIOR, M.; SILVA, A. G. B.; CORDEIRO, A. A. S.; GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAÚJO, E. S. Crescimento da leguminosa arbustiva Tephrosia vogelli em sistema orgânico de produção. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento 86, 24p, 2012. GONCALVES, R. G. M.; SANTOS, C. A.; BREDA, F. A. F.; LIMA, E. S. A.; CARMO, M. G. F.; SOUZA, C. C. B.; AMARAL SOBRINHO, N. M. B. Cadmium and lead transfer factors to kale plants (Brassica oleracea var, acephala) grown in mountain agroecosystem and its risk to human health. Environmental monitoring ande assessment, v.194, p.366, 2022. GOULART, Jhonatan Marins. Estratégias de produção in situ de biomassa de leguminosas arbustivas e arbórea para a confecção de compostos fermentados empregados na fertilização de cenoura e alface consorciadas em cultivo orgânico. 2020. 78p. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia), Instituto de Agronomia, Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2020. GOULART, J. M.; ROCHA, A. A.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAÚJO, E. S.; GUERRA, J. G. M. Agronomic performance of sweet potato crop in succession to leguminous plants in monocropping and intercropped with corn. Horticultura Brasileira, v.39, p.186-191, 2021. GRUZMAN, I.; DÖBEREINER. Effectiveness and efficiency in the symbiosis of four cross- inoculated tropical legumes. In: Reunião latino americana sobre inoculantes para leguminosas. Porto Alegre, Anais, Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, p.81-91, 1968. GRANGEIRO, L. C.; COSTA, K. R.; MEDEIROS, M. A.; SALVIANO, A. M.; NEGREIROS, M. Z.; BEZERRA NETO, F.; OLIVEIRA, S. L. Acúmulo de nutrientes por três cultivares de alface cultivadas em condições do Semi-Árido. Horticultura Brasileira, v.24, p.190-194, 2006. 88 GUERRA, J. G. M.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAÚJO, E. S.; LEAL, M. A. A.; ABBOUD, A. C. S.; ALMEIDA, D. L.; DE-POLLI, H.; NEVES, M. C. P.; RIBEIRO, R. L. D. 2014. Adubação verde no cultivo de hortaliças. Pag. 241-267. In: LIMA FILHO, O. F.; AMBROSANO, E. J.; ROSSI, F.; CARLOS, J. A. D (Eds). Adubação verde e plantas de cobertura no Brasil: fundamentos e prática, Brasília: Embrapa, v.2, 2014. H, Wickham. ggplot2: Elegant Graphics for Data Analysis, Springer-Verlag New York, 2016. HEINRICH, A. G.; FERRAZ, R. M.; RAGASSI, C. F.; REIFSCHNEIDER, F. J. B. Caracterização e avaliação de progênies autofecundadas de pimenta biquinho salmão. Horticultura Brasileira, v.33, p.465-470, 2015. HOFFMANN, F. L. Fatores limitantes à proliferação de microrganismos em alimentos. Brasil Alimentos, v.9, n.1, p.23-30, 2001. IBRAHIM, M. M.; WU, F.; CHEN, Y.; LIU, D.; ZHANG, W.; HE, Z.; HOU, E.; XING, S.; MAO, Y. Impacts of MgO- and sepiolite-biochar composites on N-partitioning and dynamics of N-cycling bacteria in a soil-maize system: A field-based 15N-urea tracer study. Geoderma, v.429, 116236, 2023. IZIDORO JÚNIOR, A.; SILVA, E. J.; TARINI, G.; BORDIN, J. C.; SILVA, B. A.; AMBROSANO, L.; DIAS-ARIEIRA, C. R. Aqueous extract of castor bean seed cake for the control of pratylenchus brachyurus in soybean. Nematropica, v.51, n.1, 2021. KIRINUS, M. B. M.; BARRETO, C. F.; SILVA, P. S.; KROLOW, A. C. R.; GOMES, C. B.; MALGARIM, M. B. Uso da torta de mamona na produção orgânica de morangos cv. Camarosa, Agrarian, v.11, n.39, p.1-5, Dourados, 2018. KOLDE, R.; KOLDE, M. R. Package ‘pheatmap’. R package, v.7, n.790, 2015. LABIGALINE, I.; SALA, F. C.; GOMES, T. M.; CORSINI, I.; ROSSI, F. Green manure, Trichoderma asperellum and homeopathy in cultivating the biquinho pepper. Revista Ciência Agronômica, v.51, n.3, e20196681, 2020. LATIF, S.; KOUSAR, R.; FATIMA, A.; FATIMAH, H.; FAROOQ, S.; KHAN, N.; ANDLEEB, T.; SHAH, T. 16S metagenomics dataset of Zea mays and Triticum aestivum rhizosphere from Kallar Syedan Punjab, Pakistan. Data in Brief, v.42, 108057, 2022. LEAL, M. A. A.; MATEUS, J. S.; SANTOS, S. S. Avaliação da recuperação de nitrogênio contido em diferentes fertilizantes orgânicos por meio de bioensaio. Embrapa Agrobiologia- Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento (INFOTECA-E), 2010. LEITE, M. H. S.; COUTO, E. G.; BLESH, J. M. Interações entre adubos verdes e fosfato natural na ciclagem de nutrientes do solo para agricultura familiar. Revista Caatinga, v.35, n.1, p.14- 25, 2022. LEONARDO, F. A. P.; PEREIRA, W. E.; SILVA, S. M.; COSTA, J. P. Teor de clorofila e índice spad no abacaxizeiro cv. Vitória em função da adubação nitrogenada. Revista Brasileira de Fruticultura, v.35, n.2, p.377-383, 2013. 89 LEGENDRE, P.; GALLAGHER, E. D. Ecologically meaningful transformations for ordination of species data. Oecologia, v.129, n.2, p.271-280, 2001. LISBOA, C. C.; LIMA, F. R. D.; REIS, R. H. C. L.; SILVA, C. A.; MARQUES, J. J. Taxa de mineralização do nitrogênio de resíduos orgânicos. Cultura Agronômica, Ilha Solteira, v.27, n.2, p.341-355, 2018. LONGA, C. M.; NICOLA, L.; ANTONIELLI, L.; MESCALCHIN, E.; ZANZOTTI, R.; TURCO, E.; PERTOT, I. Soil microbiota respond to green manure in organic vineyards. Journal of applied microbiology, v.123, n.6, p.1547-1560, 2017. MATA, Maria Gabriela Ferreira da. Qualidade do solo e avaliação microeconômica de um módulo experimental de produção orgânica intensiva de hortaliças. 2012. 77f. Dissertação (Mestrado em Agronomia, Ciência do Solo), Instituto de Agronomia, Departamento de Solos, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2012. MATA, Maria Gabriela Ferreira da. Um modelo experimental para avaliar a qualidade do solo e a viabilidade técnica e econômica de um sistema de produção orgânica intensiva de hortaliças. 2016. 83f. Tese (Doutorado em Agronomia, Ciência do Solo), Instituto de Agronomia, Departamento de Solos, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2016. MCARDLE, B. H. & M. J. ANDERSON, Fitting multivariate models to community data: A comment on distance-based redundancy analysis. Ecology, v.82, p.290–297, 2001. MCMURDIE, P. J.; HOLMES, S. phyloseq: an R package for reproducible interactive analysis and graphics of microbiome census data. PloS one, v.8, n.4, p.e61217, 2013. MELLO, G. A. B. D.; CARVALHO, D. F. D.; MEDICI, L. O.; SILVA. A. C.; GOMES, D. P.; PINTO, M. F. Cultivo orgânico de cebola sob adubação com torta de mamona e lâminas de irrigação. Acta Scientiarum, v.40, e34993, 2018. MERCANTE, F. M.; HUNGRIA, M.; MENDES, I. C.; REIS JÚNIOR, F. B.; ANDRADE, D. S. Fixação biológica de nitrogênio em adubos verdes, 2014. In: Oscar Fontão de Lima Filho, Edmilson José Ambrosano, Fabrício Rossi, José Aparecido Donizeti Carlos, (Org.). Adubação verde e plantas de cobertura no Brasil - Fundamentos e Prática, 1ed. Brasília: Embrapa Informação Tecnológica, v.2, p.241-267, 2014. MENDES, C. Q.; SUSIN, I.; NUSSIO, L. G.; PIRES, A. V.; RODRIGUES, G. H.; URANO, F. S. Efeito do Lactobacillus buchneri na fermentação, estabilidade aeróbia e no valor nutritivo de silagem de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Zootecnia, v.37, n.12, p.2191-2198, 2008. MOSCHINI, BRUNO PAULO. Nutrição e crescimento do tomateiro em função da interação de substâncias húmicas com B, fontes de Ca e formas de N mineral. 2015. 112p. Dissertação (Mestrado em Ciência do Solo) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, MG, 2015. MWAKILILI, A. D.; MWAIKONO, K. S.; HERRERA, S. L.; MIDEGA, C. A.; MAGINGO, F.; ALSANIUS, B.; LYANTAGAYE, S. L. Long-term maize-Desmodium intercropping shifts 90 structure and composition of soil microbiome with stronger impact on fungal communities. Plant and Soil, v.467, p.437-450, 2021. NAVARRO-NOYA, Y. E.; CHÁVEZ-ROMERO, Y.; LORENZANA, A. S. L.; GOVAERSTS, B.; VERHULST, N.; DENDOOVEN, L. Bacterial Communities in the Rhizosphere at Different Growth Stages of Maize Cultivated in Soil Under Conventional and Conservation. Agricultural Practices, v.10, n.2, 2022. NOGUEIRA, A. R. A.; SOUZA, G. B. Manual de laboratórios: Solo, água, nutrição vegetal, nutrição animal e alimentos. São Carlos: Embrapa Pecuária Sudeste, 2005, 313p. OLIVEIRA, E. A. G.; RIBEIRO, R. L. D.; LEAL, M. A. A.; GUERRA, J. G. M.; ARAUJO, E. S.; ESPINDOLA, J. A. A.; ROCHA, M. S.; BASTOS, T. C.; SAITER, O. 2014. Compostos orgânicos fermentados tipo “bokashi” obtidos com diferentes materiais de origem vegetal e diferentes formas de inoculação visando sua utilização no cultivo de hortaliças. Embrapa Agrobiologia, Seropédica (Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 98). OLIVEIRA, A. K.; LIMA, J. S. S.; BEZERRA, A. M. A.; RODRIGUES, G. S. O.; MEDEIROS, M. L. S. Produção de rabanete sob o efeito residual da adubação verde no consórcio de beterraba e rúcula. Revista Verde (Pombal - PB - Brasil), v.10, p.98-102, 2015. OLIVEIRA, G. R. F.; SILVA, M. S.; PROENÇA, S. L.; BOSSOLANI, J. W.; CAMARGO, J. A.; FRANCO, F. S.; SÁ, M. E. Influence of Bacillus subtilis in nematodes biological control and production aspects of bean. Revista Brasileira De Engenharia De Biossistemas, v.11, n.1, p.47–58, 2017. OLIVEIRA, K. C. L. de; SANTOS, T. de F. S. dos; ROSA, C. R. J. da; VIEIRA, R. da costa; RODRIGUES, D. de J.; GUEDES, S. F.; WEBER, O. L. dos S. . Change in soil microbial biodiversity due to agricultural cultivation: a review. Research, Society and Development, v.11, n.15, p.e396111537168, 2022 PADOVAN, M. P.; MOTTA, I. Sá.; CARNEIRO, L. F.; MOITINHO, M. R.; FERNANDES, S. S. L. Acúmulo de fitomassa e nutrientes e estádio mais adequado de manejo do feijão-de- porco para fins de adubação verde. Revista Brasileira de Agroecologia, n.6, p.182-190, 2011. PAGÈS, H.; ABOYOUN, P.; GENTLEMAN, R.; DEBROY, S. Biostrings: Efficient manipulation of biological strings, 2022. R package version 2.66.0. https://bioconductor.org/packages/Biostrings>. PELÁ, A.; SILVA JÚNIOR, G. S.; SILVA, R. C. D.; SILVA, C. S.; MELLO, P. G. Produção e teor de nitrato em rúcula sob adubação orgânica com cama de frango e esterco bovino. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável (Pombal -PB), v.12, n.1, p.48-54, 2017. PÉTRIACQ, P.; WILLIAMS, A.; COTTON, A.; MCFARLANE, A. E.; ROLFE, S. A.; TON J. Metabolite profiling of non-sterile rhizosphere soil. Plant J, v.92, p.147–162, 2017. PEREIRA, N. S.; SOARES, I.; PEREIRA, E. S. S. Uso de leguminosas como fonte alternativa de N nos agroecossistemas. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v.7, p.36-40, 2013. 91 PEREIRA, A. P.; SCHOFFEL, A.; KOEFENDER, J.; CAMERA, J. N.; GOLLE, D. P.; HORN, R. C. Ciclagem de nutrientes por plantas de cobertura de verão. Revista de Ciências Agrárias, v.40, p.799-807, 2017. PEDROSO, L. A. Torta de mamona é tóxica ao nematoide Meloidogyne incógnita também pelos compostos orgânicos voláteis. 2016. 41 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia/ Fitopatologia)-Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2016. PETRAZZINI, L. L.; SOUZA, G. A.; RODAS, C. L.; EMRICH, E. B.; CARVALHO, J. G.; SOUZA, R. J. Nutritional deficiency in crisphead lettuce grown in hydroponics. Horticultura Brasileira, v.32, p.310-313, 2014. PIAN, Lívia B. Fertilização de origem vegetal em atributos do solo e no desempenho agroeconômico de hortaliças em sistemas orgânicos. 2019. 164f. Tese (Doutorado em Agronomia, Ciência do Solo). Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2019. PINA, M.; SEVERINO, L. S.; BELTRÃO, N. E. M.; VILLENEUVE, P.; LAGO, R. Novas alternativas de valorização para dinamizar a cultura da mamona no brasil. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, v.22, n.2, p.453-462, 2005. PÔRTO, M. L.; PUIATTI. M.; FONTES, P. C. R.; CECON, P. R.; ALVES, J. C.; ARRUDA, J. A. Índice SPAD para o diagnóstico do estado de nitrogênio na cultura da abobrinha. Horticultura Brasileira, v.29, p.311-315, 2011. QAISRANI, M. M.; ZAHEER, A.; MIRZA, M. S.; NAQQASH, T.; QAISRANI, T. B.; HANIF, M. K.; RASOOL, G.; MALIK, K. A.; ULLAH, S.; JAMAL, M. S.; MIRZA, Z.; KARIM, S.; RASOOL, M. A comparative study of bacterial diversity based on culturable and culture-independent techniques in the rhizosphere of maize (Zea mays L,). Saudi Journal of Biological Sciences, v.26, p.1344–1351, 2019. RASHID, M. I.; MUJAWAR, L. H.; SHAHZAD, T., ALMEELBI, T.; ISMAIL, I. M. I.; OVES, M. Bacteria and fungi can contribute to nutrients bioavailability and aggregate formation in degraded soils. Microbiological Research, v.183, p.26–41, 2016. R Core Team, 2021. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. URL https://www,R-project,org/. RIBEIRO, C. S. C.; CARVALHO, S. I, C.; REIFSCHNEIDER, F. J. B.; BIANCHETTI, L. B.; LOPES, C. A.; LIMA, M. F.; REIS, A.; DUVAL, A. M. Q.; PINHEIRO, J. B.; NAGATA, A. K. I.; RAGASSI, C. F. Cultivares de pimentas das espécies Capsicum spp. desenvolvidas pela Embrapa Hortaliças, Circular técnica, 2020. SANTOS, H. G.; JACOMINE, P. K. T.; ANJOS, L. H. C.; OLIVEIRA, V. A.; LUMBRERAS, J. F.; COELHO, M. R.; ALMEIDA, J. A.; ARAUJOFILHO, J. C.; OLIVEIRA, J. B.; CUNHA, T. J. F. 2018. Sistema Brasileiro de Classificação de Solos, 5 ed. Brasília, DF: Embrapa, 353 p. SANT'ANNA, S. A. C.; MARTINS, M.; GOULART, J, M.; ARAÚJO, S, N.; ARAÚJO, E. S.; ZAMANC, M.; JANTALIA, C. P.; ALVES, B. J. R.; BODDEY, R. M.; URQUIAGA, S. 92 Biological nitrogen fixation and soil N2O emissions from legume residues in an Acrisol in SE Brazil. Geoderma Regional, v.15, e00196, 2018. SANZ, C.; CASADOI, M.; TADIC, D.; PASTOR-LOPEZ, E. J.; NAVARRO-MARTIN, L.; PARERA, J.; TUGUES, J.; ORTIZ, C. A.; BAYONA, J. M.; PIÑA, B. Impact of organic soil amendments in antibiotic levels, antibiotic resistance gene loads, and microbiome composition in corn fields and crops. Environmental Research, v.214, 113760, 2022. SCHREITER, S.; DING, G. C.; HEUER, H.; NEUMANN, G.; SANDMANN, M.; GROSCH, R.; SMALLA, K. Effect of the soil type on the microbiome in the rhizosphere of field-grown lettuce. Frontiers in microbiology, v.5, p.144, 2014. SEDIYAMA, M. A. N.; SANTOS, I. C.; LIMA, P. C. Cultivo de hortaliças no sistema orgânico. Revista Ceres, Viçosa, v.61, Suplemento, p.829-837, 2014. SHIVAJI, S.; SRINIVAS, T. N. R.; REDDY, G. S. N. “The family Planococcaceae,” in The Prokaryotes, eds E. Rosenberg, E. F. DeLong, S. Lory, E. Stackebrandt, and F. Thompson (Berlin: Springer), p.303–351, 2014. SILVA, J. M. da; FERREIRA, R. S.; MELO, A. S. de; SUASSUNA, J. F.; DUTRA, A. F.; GOMES, J. P. Cultivo do tomateiro em ambiente protegido sob diferentes taxas de reposição da evapotranspiração. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande, v.17, n.1, p.40- 46, 2013. SILVA, Franciara Santos. Prospecção de Plantas Espontâneas com Potencial Alimentício e Avaliação Agroeconômica de um Módulo de Cultivo Orgânico. 2018. 70 f. Dissertação (Mestrado em Fitotecnia), Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica/RJ, 2018. SINGH, S. & BENBI, D. K. Punjab-soil health and green revolution: a quantitative analysis of major soil parameters. Journal of Crop Improvement, v.30, p.323–340, 2016. SIQUEIRA, A. P. & SIQUEIRA, M. F. B. Bokashi: adubo orgânico fermentado. Niterói: Programa Rio Rural, 2013, 16p. (Programa Rio Rural Manual Técnico, 40). SOUSA, F. F.; CARMO, M. G. F.; LIMA, E. S. A.; SOUZA, C. C. B.; AMARAL SOBRINHO, N. M. B. Lead and Cadmium Transfer Factors and the Contamination of Tomato Fruits (Solanum lycopersicum) in a Tropical Mountain Agroecosystem. Bulletin of environmental contamination and toxicology, v.1, p.1, 2020. SOUZA, C. C. B.; AMARAL SOBRINHO, N. M. B.; LIMA, E. S. A.; LIMA, J. O.; CARMO, M. G. F.; GARCÍA, A. C. Relation between changes in organic matter structure of poultry litter and heavy metals solubility during composting. Journal of Environmental Management, v.247, p.291-298, 2019. SOUZA, F. P.; CASTILHO, T. P. R.; MACEDO, L. O. B. Um marco institucional para os bioinsumos na agricultura brasileira baseado na economia ecológica. Sustainability in Debate - Brasília, v.13, n.1, p.266-285, 2022. 93 SOUZA, Thiago Sampaio de. Viabilidade agroeconômica e dinâmica das populações de joaninhas de um sistema de cultivo orgânico diversificado de hortaliças. 2022. 197p. Tese (Doutorado em Fitotecnia), Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2022. SOUZA JÚNIOR, José Barbosa de. Eficiência agronômica da fertilização de alface em sistema de cultivo orgânico com compostos fermentados formulados com farelos de resíduo de cervejaria e de Gliricidia sepium. 2020. 61 f. Monografia (Curso de Graduação em Agronomia), Instituto de Agronomia, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2020. SOUZA JÚNIOR, J. B.; GUERRA, J. G. M.; GOULART, J. M.; SILVA, L. O.; ESPINDOLA, J. A. A.; ARAÚJO, E. S. Agronomic efficiency of fermented composts in organic fertilization management of butterhead lettuce and green leaf lettuce. Horticultura Brasileira, v.41, elocation e2609, 2023. TOMICH, T. R.; PEREIRA, L. G. R.; GONÇALVES, L C.; TOMICH, R. G. P.; BORGES, I. Características químicas para avaliação do processo fermentativo de silagens: uma proposta para qualificação da fermentação. Disponível em: https://www.infoteca.cnptia.embrapa.br/infoteca/bitstream/doc/811112/1/DOC57.pdf. Acesso em 27/05/2023. VIEIRA FILHO, J. S. M.; GUERRA, J. G. M.; GOULART, J. M.; ARAÚJO, E. S.; ESPINDOLA, J. A. A.; ROUWS, J. R. C. Management of green manure and organic fertilization with fermented compost fertilizer in agroecological cultivation of American broccoli. Horticultura Brasileira, v.41, elocation e2599, 2023. WHITE, T, J.; BRUNS, T.; LEE, S.; & TAYLOR, J. Amplification and direct sequencing of fungal ribosomal RNA genes for phylogenetics. In PCR protocols: a guide to methods and applications, New York: Academic Press, p.315–322, 1990. WICKHAM, H .2022. Stringr: Simple, Consistent Wrappers for Common String Operations_. R package version 1.5.0. https://CRAN.R-project.org/package=stringr. Wright, E. S. “Using DECIPHER v2.0 to Analyze Big Biological Sequence Data in R.” The R Journal, v.8, n.1, p.352-359, 2016. XAVIER, M. C. G.; SANTOS, C. A.; COSTA, E. S. P.; CARMO, M. G. F. Produtividade de repolho em função de doses de bokashi. Revista de Agricultura Neotropical, Cassilândia-MS, v.6, n.1, p.17-22, 2019. YANG, J.; DUAN, Y.; SUN, M.; LIU, X.; WANG, Y.; LIU, M.; LI, R. Suppression of Banana Fusarium Wilt Induced by Soil Microbiome Reconstruction Through Green Manure Intercropping, Available at SSRN 3961577, 2021. YUAN, B.; YU, D.; HU, A.; WANG, Y.; SUN, Y.; LI, C. Effects of green manure intercropping on soil nutrient content and bacterial community structure in litchi orchards in China, Frontiers Environmental Science, v.10, 1059800, 2022. 94 ZHANG, Z.; CHAI, X.; TARIQ, A.; ZENG, F.; LI, X.; GRACIANO, C. Intercropping systems modify desert plant-associated microbial communities and weaken host effects in a hyper-arid desert. Frontiers in microbiology, v.12, p.754453, 2021. ZHAO, Z. B.; HE, J. Z.; QUAN, Z.; WU, C. F.; SHENG, R.; ZHANG, L. M.; GEISEN, S. Fertilization changes soil microbiome functioning, especially phagotrophic protists. Soil Biology and Biochemistry, v.148, p.107863, 2020.pt_BR
dc.subject.cnpqAgronomiapt_BR
Appears in Collections:Mestrado em Fitotecnia

Se for cadastrado no RIMA, poderá receber informações por email.
Se ainda não tem uma conta, cadastre-se aqui!

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2023 - JHONATAN MARINS GOULART..pdf4.04 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.