Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem:
https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/20040Registro completo de metadatos
| Campo DC | Valor | Lengua/Idioma |
|---|---|---|
| dc.contributor.author | Falcão Júnior, José de Jesus Medeiros | - |
| dc.date.accessioned | 2025-02-11T14:21:54Z | - |
| dc.date.available | 2025-02-11T14:21:54Z | - |
| dc.date.issued | 2023-05-16 | - |
| dc.identifier.citation | FALCÃO JÚNIOR, José de Jesus Medeiros. A qualidade percebida nos serviços de incubação de empresas no Instituto Federal Do Amazonas (IFAM). 2023. 90 f. Dissertação (Mestrado Profissional em Gestão em Estratégia) - Instituto de Ciências Sociais Aplicadas, Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, Seropédica, 2023. | pt_BR |
| dc.identifier.uri | https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/20040 | - |
| dc.description.abstract | As incubadoras de empresa, através da oferta de serviços de suporte e assessoramento, ajudam empreendedores a transformarem ideias em negócios de sucesso, por isso, são importantes agentes para o desenvolvimento social e econômico de uma região, sendo esta a missão do IFAM, proporcionando ainda a geração de emprego e renda na região do Amazonas. Considerando a relevância dos serviços prestados por uma incubadora em geral, e da incubadora ora estudada, em particular, faz-se necessária uma avaliação da qualidade desses serviços, a fim de garantir que serviços de excelência sejam entregues à sociedade. Neste sentido, o objetivo deste trabalho foi elaborar um plano de recomendações decorrentes da análise e reflexão à luz da teoria da qualidade de serviços e do modelo SERVQUAL desenvolvido por Zeithaml, Berry e Parasuraman sobre os serviços prestados pela incubadora do IFAM, a Ayty. Trata-se de um estudo de caso de natureza aplicada com abordagem qualitativa, com objetivo descritivo e propositivo. Os sujeitos da pesquisa foram os empreendedores de empresas que foram incubadas ou graduadas e já utilizaram os serviços da incubadora. A coleta de dados ocorreu através de entrevistas semiestruturadas e a análise seguiu o método indutivo. Os dados dos entrevistados que avaliaram a qualidade dos serviços prestados foram confrontados com a descrição do modelo SERVQUAL para identificar as lacunas dentro das dimensões da qualidade e propor soluções para melhoria do desempenho da incubadora estudada. A análise dos dados coletados possibilitou identificar que a Ayty apresenta um alto nível de qualidade em relação aos seus serviços. Como principal conclusão recomenda-se que a Ayty implemente um sistema de monitoramento e avaliação contínuos para garantir a qualidade e a confiabilidade dos serviços prestados. Foram propostas melhorias em cada uma das cinco dimensões da qualidade. | pt_BR |
| dc.description.sponsorship | Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPES | pt_BR |
| dc.language | por | pt_BR |
| dc.publisher | Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro | pt_BR |
| dc.subject | modelo SERVQUAL | pt_BR |
| dc.subject | qualidade em serviços | pt_BR |
| dc.subject | incubadoras de empresas | pt_BR |
| dc.subject | inovação | pt_BR |
| dc.subject | SERVQUAL model | pt_BR |
| dc.subject | quality in services | pt_BR |
| dc.subject | business incubators | pt_BR |
| dc.subject | innovation | pt_BR |
| dc.title | A qualidade percebida nos serviços de incubação de empresas no Instituto Federal do Amazonas (IFAM) | pt_BR |
| dc.type | Dissertação | pt_BR |
| dc.description.abstractOther | Business incubators, by offering support and advisory services, help entrepreneurs to turn ideas into successful businesses, which is why they are important agents for the social and economic development of a region, which is IFAM's mission, providing the generation of employment and income in the Amazon region. Considering the relevance of the services provided by an incubator in general, and the incubator studied here, in particular, it is necessary to assess the quality of these services, in order to guarantee that excellent services are delivered to society. In this sense, the objective of this work was to elaborate a plan of recommendations arising from the analysis and reflection in the light of the theory of service quality and the SERVQUAL model developed by Zeithaml, Berry and Parasuraman on the services provided by the IFAM incubator, Ayty. This is a case study of an applied nature with a qualitative approach, with a descriptive and propositional objective. The subjects of the research were the entrepreneurs of companies that were incubated or graduated and already used the services of the incubator. Data collection took place through semi-structured interviews and the analysis followed the inductive method. The data from the interviewees who evaluated the quality of the services provided were confronted with the description of the SERVQUAL model to identify gaps within the quality dimensions and propose solutions to improve the performance of the studied incubator. The analysis of the collected data made it possible to identify that Ayty presents a high level of quality in relation to its services. As a main conclusion, it is recommended that Ayty implement a continuous monitoring and evaluation system to guarantee the quality and reliability of the services provided. Improvements were proposed in each of the five dimensions of quality. | en |
| dc.contributor.advisor1 | Toda, Favio Akiyoshi | - |
| dc.contributor.advisor1ID | https://orcid.org/0000-0002-9027-5109 | pt_BR |
| dc.contributor.advisor1Lattes | http://lattes.cnpq.br/2064135511749727 | pt_BR |
| dc.contributor.referee1 | Toda, Favio Akiyoshi | - |
| dc.contributor.referee1ID | https://orcid.org/0000-0002-9027-5109 | pt_BR |
| dc.contributor.referee1Lattes | http://lattes.cnpq.br/2064135511749727 | pt_BR |
| dc.contributor.referee2 | Oliveira, Saulo Barbara de | - |
| dc.contributor.referee2ID | https://orcid.org/0000-0002-9424-5425 | pt_BR |
| dc.contributor.referee2Lattes | http://lattes.cnpq.br/0247628533800844 | pt_BR |
| dc.contributor.referee3 | Lima, Daniella Munhoz da Costa | - |
| dc.contributor.referee3ID | https://orcid.org/0000-0002-3204-2489 | pt_BR |
| dc.contributor.referee3Lattes | http://lattes.cnpq.br/6436898427721027 | pt_BR |
| dc.creator.Lattes | http://lattes.cnpq.br/9304966892787671 | pt_BR |
| dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
| dc.publisher.department | Instituto de Ciências Sociais Aplicadas | pt_BR |
| dc.publisher.initials | UFRRJ | pt_BR |
| dc.publisher.program | Programa de Pós-Graduação em Gestão e Estratégia | pt_BR |
| dc.relation.references | AFSAR, B.; UMRANI, W. A. Transformational leadership and innovative work behavior: The role of motivation to learn, task complexity and innovation climate. European Journal of Innovation Management, v. 23, n. 3, p. 402-428, 2019. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85068135640&doi=10.1108%2fEJIM-12-2018- 0257&partnerID=40&md5=9f26fd418f80c6bf0398b3b2539fcdcb >. ALBORT-MORANT, Gema; RIBEIRO-SORIANO, Domingo. A bibliometric analysis of international impact of business incubators. Journal of Business Research, v. 69, n. 5, p. 1775- 1779, 2016. ANTUNES, Luiz Guilherme Rodrigues; DE CASTRO, Cleber Carvalho; AP DA COSTA MINEIRO, Andrea. Network orchestration: new role of business incubators?. Innovation & Management Review, 2021. ASSOCIAÇÃO NACIONAL DAS ENTIDADES PROMOTORAS DE EMPREENDIMENTOS INOVADORES - ANPROTEC. Mapeamento de Empreendimentos Inovadores. Disponível em: <https://ANPROTEC.org.br/site/wpcontent/uploads/2019/09/Mapeamento_Empreendimentos _Inovadores.pdf >. Acesso em: março 2020 BESSANT, J.; TIDD, J. Inovação e Empreendedorismo. Porto Alegre: Bookman, 2009. BARDIN, L. (2008). Análise de Conteúdo. Brasil: Edições 70. CANTALEANO, Karen Raphaele; RODRIGUES, Graziela Perretto; MARTINS, Tomas Sparano. The mediating effect of proactive market orientation capability in entrepreneurial orientation and service innovation. RAM. Revista de Administração Mackenzie, v. 19, 2018. COMES, M. B., CAVALCANTE, F. V., TODA, F. A. Avaliação do clima organizacional de suporte à criatividade e inovação em programas de pós-graduação stricto sensu. Rev. Ciênc. Admin., Fortaleza, Edição Comemorativa 30 anos. 2020. doi: 10.5020/2318-0722.2020.8341 CRESWELL, J. W. Investigação qualitativa e projeto de pesquisa: escolhendo entre cinco abordagens. 3. ed. Porto Alegre: Penso, 2014. 46 CRISTINA, Lin Lian. Business incubators: Mechanisms to boost business innovation capacity. Analysis of business incubators in the Community of Madrid. Esic Market Economics and Business Journal, v. 51, n. 1, p. 73-103, 2020. DEYANOVA, Kameliya; BREHMER, Nataliia; LAPIDUS, Artur; TIBERIUS, Victor. Hatching start-ups for sustainable growth: a bibliometric review on business incubators. Review of Managerial Science, p. 1-27, 2022. ENGELMAN, Raquel; FRACASSO, Edi Madalena; BRASIL, Vinícius Sittoni. A qualidade percebida nos serviços de incubação de empresas. REAd. Revista Eletrônica de Administração (Porto Alegre), v. 17, p. 802-822, 2011. FADILLAHA, Roojil; SURUR Miftahus, ELFRIANTO, ROZIQIN, Ahmad Khoirur; SUHAILIE, Achmad; HANDAYANIF, Rina Asih; MUFID, Abdul; PURWANTO, Agus; MUHAJIR; FAHMI, Khaerul. THE INFLUENCE OF LEADERSHIP STYLE ON INNOVATION CAPABILITIES OF ISLAMIC SCHOOL TEACHERS IN ORGANIZATIONAL LEARNING PERSPECTIVE DURING COVID-19 PANDEMIC. Systematic Reviews in Pharmacy, v. 11, n. 7, p. 589-599, 2020. FERREIRA, Vicente da Rocha Soares; NAJBERG, Estela; FERREIRA, Cintia Bragheto; BARBOSA, Nelson Bezerra; BORGES, Cândido. Inovação em serviços de saúde no Brasil: análise dos casos premiados no Concurso de Inovação na Administração Pública Federal. Revista de Administração Pública, v. 48, p. 1207-1227, 2014. GIACOMEL, Cristina; CARDOSO, Janaína Gularte; DO ESPÍRITO SANTO, Carlos Alberto. Proposta de um instrumento para mensurar a satisfação de clientes de e-commerce. Navus- Revista de Gestão e Tecnologia, v. 9, n. 2, p. 105-120, 2019. GLOBAL, U. B. I. The UBI global world rankings of business incubators and accelerators. 2020. GODEIRO, Diego Philipe de Oliveira; DANTAS, Marcel Lima Ribeiro; DA SILVA, Dmitryev Cyreneu; CELESTINO, Maxwell dos Santos. Application of Importance and Performance Matrix to Assess the Quality of Services Provided by Business Incubators. https://www.regepe.org.br/regepe, 2018-12-05 2018. Disponível em: https://www.regepe.org.br/regepe/article/view/704 47 GOZALI, Lina et al. Performance factors for successful business incubators in Indonesian public universities. International Journal of Technology, v. 11, n. 1, p. 155-166, 2020. GUSTAFSSON, Anders; SNYDER, Hannah; WITELL, Lars. Service innovation: a new conceptualization and path forward. Journal of Service Research, v. 23, n. 2, p. 111-115, 2020. HAUSBERG, J. Piet; KORRECK, Sabrina. Business incubators and accelerators: a co-citation analysis-based, systematic literature review. Handbook of Research on Business and Technology Incubation and Acceleration, p. 39-63, 2021. HEMALATHA, S.; DUMPALA, Lingaraju; BALAKRISHNA, B. Service quality evaluation and ranking of container terminal operators through hybrid multi-criteria decision making methods. The Asian Journal of Shipping and Logistics, v. 34, n. 2, p. 137-144, 2018. HULLEY, Stephen B. (Ed.). Designing clinical research. Lippincott Williams & Wilkins, 2007. KAKABADSE, Nada; KARATAS-OZKAN, Mine; THEODORAKOPOULOS, Nicholas; MCGOWAN, Carmel; NICOLOPOULOU, Katerina. Business incubator managers’ perceptions of their role and performance success: Role demands, constraints, and choices. European Management Review, v. 17, n. 2, p. 485-498, 2020. KURYAN, Nadzeya; KHAN, Mohammad Saud; GUSTAFSSON, Veronika. Born globals and business incubators: a case analysis. International Journal of Organizational Analysis, 2018. LE, P. B., LEI, H., LE, T. T., GONG, J., & HA, A. T. Developing a collaborative culture for radical and incremental innovation: the mediating roles of tacit and explicit knowledge sharing. Chinese Management Studies, v. 14, n. 4, p. 957-975, 2020. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85084211353&doi=10.1108%2fCMS-04-2019- 0151&partnerID=40&md5=c4856e09417a084a3beef2557280e741 >. LEO, RICARDO M.; TELLO-GAMARRA, JORGE. DRIVERS DA INOVAÇÃO EM SERVIÇOS: PROPOSIÇÃO DE UM MODELO TEÓRICO. RAM. Revista de Administração Mackenzie, v. 21, 2020. LENKA, U.; GUPTA, M. An empirical investigation of innovation process in Indian pharmaceutical companies. European Journal of Innovation Management, v. 23, n. 3, p. 48 500-523, 2019. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85070317446&doi=10.1108%2fEJIM-03-2019- 0069&partnerID=40&md5=ef1724d5a2906d39701430a162a493d5 >. LIU, J.; WANG, Y.; ZHU, Y. Climate for innovation and employee creativity: An information processing perspective. International Journal of Manpower, v. 41, n. 4, p. 341-356, 2020. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85082197501&doi=10.1108%2fIJM-02-2017- 0030&partnerID=40&md5=ae6a512d48c92b83b99f5aaae004b6b4 >. LOSE, T.; K. TENGEH, R. An evaluation of the effectiveness of business incubation programs: a user satisfaction approach. Investment management & financial innovations, Sumy, v. 13, n. 2, p. 370-378, 2016. ISSN 1810-4967. LUKOSIUTE, Kristina; JENSEN, Søren; TANEV, Stoyan. Is joining a business incubator or accelerator always a good thing?. Technology Innovation Management Review, v. 9, n. 7, p. 5-15, 2019. MAKGOPA, S. S. Drivers of Service Innovation in Service Organisations. Academic Journal of Interdisciplinary Studies, v. 10, n. 2, p. 45-45, 2021. PARASURAMAN, A.; Z., V. A., BERRY, L. A conceptual model of service quality and its implications for future research. Journal of Marketing, USA, v. 49, n. 4, p. 41-50, 1985. ___________. SERVQUAL: A multiple-item scale for measuring consumer perceptions of service quality. Journal of Retailing. USA, v. 64, n. 1, p. 12-40, spring, 1988. PARK, S.; JO, S. J. The impact of proactivity, leader-member exchange, and climate for innovation on innovative behavior in the Korean government sector. Leadership and Organization Development Journal, v. 39, n. 1, p. 130-149, 2018. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85037997080&doi=10.1108%2fLODJ-09-2016- 0216&partnerID=40&md5=f948026bdef4ed7ec9af5f5b70eb547b >. REDONDO, María; CAMARERO, Carmen. Social Capital in University Business Incubators: dimensions, antecedents and outcomes. International Entrepreneurship and Management Journal, v. 15, n. 2, p. 599-624, 2019. 49 ROMERO PAZ, Manuel de Jesús et al. Transferencia de resultados de la investigación científica universitaria a través de las incubadoras de empresas. Retos de la Dirección, v. 14, n. 1, p. 235-263, 2020. ROSSI, Carlos Alberto Vargas; SLONGO, Luiz Antonio. Pesquisa de satisfação de clientes: o estado-da-arte e proposição de um método brasileiro. Revista de Administração contemporânea, v. 2, p. 101-125, 1998. SARAIREH, Shadi Arshid Muslim. The Role of Business Incubators in the Economic Development and Creativity in Jordanian Universities: Evidence from Mutah University. Academic Journal of Interdisciplinary Studies, v. 10, n. 1, p. 266-266, 2021. SETHIBE, T. G. Towards a comprehensive model on the relationship between leadership styles, organisational climate, innovation and organisational performance. International Journal of Innovation Management, v. 22, n. 2, 2018. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85027098754&doi=10.1142%2fS1363919618500214&partnerID=40&md5=2c0650f20ce19f d50392100a49a4d913 >. SIEGEL, S. M.; KAEMMERER, W. F. Measuring the perceived support for innovation in organizations. Journal of Applied Psychology, v. 63, p. 553–562, 1978 SILVA, Andrade da. et al. A Incubadora de Empresas como mecanismo de apoio ao surgimento de empresas inovadoras: o caso da incubadora tecnológica do CDT. Revista Lócus Científico, Brasília, 2009, Vol. 03, n. 01, pp. 5. SILVA, M. M. H.; OLIVEIRA, S. B.; TODA, F. A. Uma Avaliação do Ambiente Propício para a Inovação em uma Instituição de Saúde: O Caso do Hospital das Clínicas de Teresópolis Costantino Ottaviano. In: XLII EnANPAD 2018, 2018, Curitiba. EnANPAD 2018, 2018. p. 1-17. SILVA, R. R. (2016). Método para Monitoramento de Empresas de Base Tecnológica Incubadas, a partir do Modelo CERNE. Dissertação de mestrado apresentada ao Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Produção, área de concentração em Tecnologia e Inovação, Departamento de Engenharia de Produção, Setor de Tecnologia, Universidade Federal do Paraná, Curitiba. SMANIA, Guilherme Sales; MENDES, Glauco Henrique de Sousa. Uma estrutura conceitual para integrar fatores críticos da inovação em serviços. Gestão & Produção, v. 28, 2021. TAJEDDINI, Kayhan; MARTIN, Emma; ALTINAY, Levent. The importance of human- related factors on service innovation and performance. International Journal of Hospitality Management, v. 85, p. 102431, 2020. 50 TORABI, Mostafa; BÉLANGER, Charles H. Influence of online reviews on student satisfaction seen through a service quality model. Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research, v. 16, n. 7, p. 3063-3077, 2021. UDDIN, M. A.; PRIYANKARA, H. P. R.; MAHMOOD, M. Does a creative identity encourage innovative behaviour? Evidence from knowledge-intensive IT service firms. European Journal of Innovation Management, v. 23, n. 5, p. 877-894, 2019. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85075064416&doi=10.1108%2fEJIM-06-2019- 0168&partnerID=40&md5=087d35bce76876a0dabdb988450e9f1d >. VARGAS, Eduardo Raupp de; ZAWISLAK, Paulo Antônio. Inovação em serviços no paradigma da economia do aprendizado: a pertinência de uma dimensão espacial na abordagem dos sistemas de inovação. Revista de administração contemporânea, v. 10, p. 139-159, 2006. VELAYATI, Rezvan; SHABANI, Esmail; NAZARIAN, Alireza. Hope for the best, prepare for the worst: barriers to service innovation. Qualitative Market Research: An International Journal, 2020. VILLELA, T.N., MAGACHO, L.A.M. Abordagem Histórica do Sistema Nacional de Inovação brasileiro e o papel das Incubadoras de Empresas entre agentes deste sistema. Revista Lócus Científico. Brasília, 2009, Vol 03, n.01, pp 13-21. WANG, Zhaoxing et al. Capacities of business incubator and regional innovation performance. Technological Forecasting and Social Change, v. 158, p. 120125, 2020. WOLNIAK, Radosław; GREBSKI, Michalene Eva. Comparative Analysis of the Level of Satisfaction with the Services Received at the Business Incubators in USA and Poland–pre- incubation and incubation stage. Production Engineering Archives, v. 20, 2018. ZEITHAML, V. A., BITNER, M.J. Marketing de Serviços: a empresa com foco no cliente. 2 ed. Porto Alegre: Bookman, 2003. 536 p. ZEITHAML, Valarie A.; BERRY, Leonard L.; PARASURAMAN, A. A excelência em serviços. Saraiva Educação SA, 2017. ZURAIK, A.; KELLY, L. The role of CEO transformational leadership and innovation climate in exploration and exploitation. European Journal of Innovation Management, v. 22, n. 1, p. 84-104, 2019. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85048471402&doi=10.1108%2fEJIM-10-2017- 0142&partnerID=40&md5=11ff133726406ee97e1932c0d6253873 >. ZURAIK, A.; KELLY, L.; DYCK, L. R. Individual innovative work behaviour: Effects of personality, team leadership and climate in the us context. International Journal of Innovation Management, v. 24, n. 5, 2020. Disponível em: < https://www.scopus.com/inward/record.uri?eid=2-s2.0- 85078025178&doi=10.1142%2fS1363919620500784&partnerID=40&md5=cf4b63852c0ecf b2bdeb6c5af2d6c279 >. | pt_BR |
| dc.subject.cnpq | Administração | pt_BR |
| Aparece en las colecciones: | Mestrado Profissional em Gestão e Estratégia | |
Se for cadastrado no RIMA, poderá receber informações por email.
Se ainda não tem uma conta, cadastre-se aqui!
Ficheros en este ítem:
| Fichero | Descripción | Tamaño | Formato | |
|---|---|---|---|---|
| 2023 - José de Jesus Medeiros Falcão Júnior.Pdf | 1.03 MB | Adobe PDF | ![]() Visualizar/Abrir |
Los ítems de DSpace están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.
