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https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/15660
Tipo do documento: | Dissertação |
Title: | Análise de Políticas Públicas de Nutrição Coordenadas pelo SETSAN (Secretariado Técnico de Segurança Alimentar e Nutricional): Estudo de caso da Estratégia de Segurança Alimentar e Nutricional em Moçambique |
Other Titles: | Food Security and Nutrition (SAN) consists in the realization of everyone's right to regular and permanent access to quantitiiy and sufficient quality food without compromising the access to other essential needs, based on health promoting food practices that respect cultural diversity and that are environmentally, culturally, economically and socially sustainable. This theme became part of the political agendas in the world that Mozambique ratified after its participation in the World Food Summit held in Rome in 1996. Although there are public policies and food security and nutrition programmes, for over a decade in Mozambique, food insecurity rates are in a certain manner still high in the country.This study aims to describe and analyze the process of formulating public policies along the main phases of the development process in Mozambique, taking into account the role of external donors and also analyse the Food Security and Nutrition Strategy in Mozambique (ESAN) in its two phases of implementation seeking to understand the intricacies of their design antecedents, ideas, interests and authors involved. The research is qualitative and consists of the analysis of articles and books to the theoretical framework and documents that instituted the programs and strategies. |
Authors: | Oliveira, Maura Isaias de |
Orientador(a): | Fiori, Maria Claudia da Silva Vater da Costa |
Primeiro membro da banca: | Schmitt, Claudia Job |
Segundo membro da banca: | Mattos, Rubem de Araújo |
Keywords: | Segurança alimentar;políticas públicas;formulação;food security;public policy;formulation |
Área(s) do CNPq: | Saúde Coletiva |
Idioma: | por |
Issue Date: | 29-Sep-2014 |
Publisher: | Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro |
Sigla da instituição: | UFRRJ |
Departamento: | Instituto de Florestas |
Programa: | Programa de Pós-Graduação em Práticas em Desenvolvimento Sustentável |
Citation: | Oliveira, Maura Isaias de. Análise de políticas públicas de nutrição coordenadas pelo SETSAN (Secretariado Técnico de Segurança Alimentar e Nutricional): Estudo de caso da estratégia de segurança alimentar e nutricional em Moçambique. 2014. [75 f.]. Dissertação (Programa de Pós-Graduação em Práticas em Desenvolvimento Sustentável) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro, [Seropédica - RJ] . |
Abstract: | A Segurança alimentar e Nutricional (SAN) consiste na realização do direito de todos ao acesso regular e permanente à alimentos de qualidade e em quantidade suficiente sem comprometer o acesso a outras necessidades essenciais, tendo como base práticas alimentares promotoras de saúde que respeitem a diversidade cultural e que sejam ambiental, cultural, econômica e socialmente sustentáveis. Esta temâtica passou a fazer parte das agendas políticas mundialmente e da qual Moçambique tomou parte após da sua participação na Cimeira Mundial de Alimentação realizada em 1996 em Roma. Apesar de existirem políticas públicas e programas de SAN há mais de uma década em Moçambique, os índices de SAN no país ainda são de alguma forma elevados. O presente estudo tem por objetivo descrever e analisar o processo de formulação de políticas públicas ao longo das principais fases do processo desenvolvimento em Moçambique, tendo em conta o papel dos doadores externos e na Estratégia de Segurança Alimentar e Nutricional em Moçambique ESAN em suas duas fases de implementação buscando entender os meandros da sua concepção seus antecedentes, as ideias, interesses e autores envolvidos. A pesquisa é qualitiativa e consiste na análise de artigos e livros para o referencial teórico e de documentos que instituiram os programas e estratégias da SAN. |
Abstract: | Food Security and Nutrition (SAN) consists in the realization of everyone's right to regular and permanent access to quantitiiy and sufficient quality food without compromising the access to other essential needs, based on health promoting food practices that respect cultural diversity and that are environmentally, culturally, economically and socially sustainable. This theme became part of the political agendas in the world that Mozambique ratified after its participation in the World Food Summit held in Rome in 1996. Although there are public policies and food security and nutrition programmes, for over a decade in Mozambique, food insecurity rates are in a certain manner still high in the country.This study aims to describe and analyze the process of formulating public policies along the main phases of the development process in Mozambique, taking into account the role of external donors and also analyse the Food Security and Nutrition Strategy in Mozambique (ESAN) in its two phases of implementation seeking to understand the intricacies of their design antecedents, ideas, interests and authors involved. The research is qualitative and consists of the analysis of articles and books to the theoretical framework and documents that instituted the programs and strategies. |
URI: | https://rima.ufrrj.br/jspui/handle/20.500.14407/15660 |
Appears in Collections: | Mestrado Profissional em Práticas em Desenvolvimento Sustentável |
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